Eric Meyer o CSS

Kniha. Hezká kniha. Musel jsem si ji koupit, nešlo to jinak.

Když jsem si pak tu knížku od Erica Meyera o CSS doma pročítal, zjistil jsem, že téměř všechny používané postupy znám. Vlastně znám úplně všechny, konec konců se popularizací CSS intenzivně zabývám. Přesto mě ta knížka uchvátila.

Jednak je moc hezká. Hezká z typografického hlediska. Také je v ní spousta barevných obrázků. Vždycky ji někde otevřu a kouknu na obrázek nějaké rozestavěné stránky a řeknu si hmmm, tady se formátuje menu. Jakpak to asi dělají? A stačí se mrknout na červeně zvýrazněný kód někde okolo a už to vím. Hm, dělají to tak a tak, většinou normálně. To je na tom právě to super -- líbí se mi použitý didaktický postup.

Nejlepší je začátek knihy. Ukázka přestavění tabulkového designu do jinak tabulkového designu, jednoduššího a standardního. Napřed mě překvapilo, že autor začíná něčím tak těžkým. Ale pak jsem si uvědomil, že tento problém řeší většina webdesignérů, kteří s CSS začínají a potřebují se zbavit tabulkových výplní a podobného bordelu. Třeba si pamatuju, že když jsem přišel do Seznamu, tak úkolem číslo 1 bylo vytřískat takovéhle prasárny z tehdejší webovky emailu. Bylo pak hezké sledovat, jak se trafic po několika málo triviálních úpravách srazil o 18%. Co jsem se ale tehdy natrápil, než jsem třeba zjistil, že cellspacing tabulkám v CSS neudělám! Ovšem v knížce Erica Meyera o CSS je tahle informace moudře už na straně 5.

Kdysi jsem dlouho přemýšlel, že bych podobnou knížku mohl napsat. Teď jsem rád, že už nemusím. Není to pro úplné začátečníky, spíše pro mírně pokročilé. Není tam žádná teorie, tu je lepší hledat u Pixyho. Některé věci jsou divně přeložené. Knihu Eric Meyer o CSS si můžete objednat u vydavatele Zoner Press nebo prolistovat v každém lepším knihkupectví. Příklady a dodatky se dají stáhnout z anglického webu knihy.

Publikováno v pátek 11. června 2004

Článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.