FTP v programu Total Commander

Nejčastějším způsobem kopírování souborů z vlastního počítače na internetový server je protokol FTP. Jedním z nejoblíbenějších programů, které FTP umějí, je Total Commander (obecně se takovému programu říká FTP klient).

Co budete potřebovat na FTP

Potřebujete mít někde založený hosting. Buďto u nějakého provozovatele hostingu (to je obvykle placené), nebo na nějaké bezplatné hostingové službě -- na freehostingu (freewebu). Při výběru freehostingu ale musíte dávat pozor na to, že některé bezplatné hostingy v základní verzi FTP přenos nenabízejí.

Jakmile máte někde založený hosting, měli byste k němu znát potřebné údaje. To znamená:

Tyto údaje získáte zpravidla při registraci na hostingu, výjimečně je dostanete mailem. Doporučuju si je někam vytisknout (nebo bezpečně uložit), protože nejvíc problémů vzniká z toho, že svoje údaje neznáte přesně.

Stažení a instalace Total Commander

Total Commander se dá najít na adrese http://www.ghisler.com/download.htm. V hlavní části stránky je potřeba zvolit jeden ze stahovacích serverů. Když nějaký nebude fungovat, je třeba zkusit jiný. Na další stránce je třeba najít odkaz na "download" nebo něco takového a stáhnout si soubor na disk.

Po instalaci zkuste Total Commander pustit. V bezplatné verzi je potřeba zmáčknout jedno ze tří očíslovaných tlačítek.Program Total Commander vytvořil jeden člověk, Švýcar Christian Ghisler. Můžete mu za program zaplatit a této zdržovačky se tím zbavit.

FTP připojení v Total Commanderu

Příkazy pro FTP se skrývají v menu v nabídce Net (v češtině Síť). Jsou to příkazy začínající na FTP.

Total Commander je celkem chytrý program, takže si informace o různých připojeních pamatuje. Napřed je potřeba mu ty informace dát a potom se mohou využívat i později (příkazem FTP Connect = FTP připojení).

Vytvoření a správa připojení

Existující připojení

Příkaz Net > FTP Connect (v české verzi Sít > FTP připojení) nabídne dialogové okno se seznamem existujících připojení. Já tam mám už nějaká existující připojení z minula. Na ně stačí dvojklik a už se připojuju ke vzdálenému serveru.

Pokud s Total Commanderem začínáte, bude hlavní bílá plocha prázdná. Jak se založí připojení:

Vytvoření FTP připojení

Můžete sice použít příkaz Net > FTP New Connection, ale to nedoporučuju. Lepší je vlézt do existujících připojení (Ctrl + F, předchozí obrázek) a v pravé nabídce zvolit New connection. Objeví se okno, do kterého se zapíšou všechny důležité údaje.

Nastavení FTP připojení

Příkazem Net > FTP Connection  a kliknutím na Nev connection vpravo se nabídne dialogové okno, které nyní popíšu.

Příklad definovaného FTP připojení

První chlívek Relace není důležitý. Napíšete název, který popisuje připojení pro vás. Tento název se potom bude objevovat v nabídce uložených připojení. (Já mám v obrázku "redbox", protože jsem někdy zkoušel mít nějaký web na redboxu (fakt blbej nápad :-).)

Host (hostitel) je ftp adresa. Měli byste ji získat od poskytovatele hostingu. Pokud nevíte, zkuste ftp.název-domény.cz nebo něco v tom smyslu. Ale může se lišit. Neobsahuje lomítka ani dvojtečky!

Anonymní login není váš případ -- naopak budete používat jméno a heslo.

Jméno uživatele i heslo získáte od svého poskytovatele hostingu. Heslo doporučuju v Total Comanderu nikdy neukládat. Sice to usnadní práci, ale existují viry, které ho umějí rozšifrovat a potom zaplevelit stránky. Taky se mi to stalo.

Další nastavení nejsou pro připojení důležitá:

Vzdálený adresář (remote dir) je nejčastěji prostě root, tedy lomítko. Jestliže chcete po připojení na vzdáleném serveru automaticky přejít do jiného adresáře, napište jeho jméno za lomítko.

Místní adresář je užitečná věcička. Vychází z toho, že nějakému místu na ftpku obvykle odpovídá nějaké místo na mém disku. Tak si to tak nastavím. Ale nemusím.

Použít firewall nebo pasivní režim přenosu se hodí v případě, že je místní síť nějakým způsobem víc zabezpečená. Přepíná se to hlavně při problémech. Zkuste něco z toho zapnout, kdyby se nedařilo připojit a měli byste podezření na místní síť.

Pokročilé věcičky

Ještě jsem myslel, že napíšu o:

ale nějak na to nemám čas. Ale myslím, že bude stačit, když si to proklikáte, jsou to užitečné funkce, kvůli kterým teprve dostává práce s Total Comanderem smysl.

Kromě toho Total commander miluju kvůli příkazu Soubor > Přejmenovat více položek. Má to hodně nastavení a umí reguláry, takže se dá opravdu dobře dávkově přejmenovávat. To ale už nesouvisí s FTP.

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.