Pár poznámek o Google Desktop Search

Update 2011: Google Desktop Search není dále vyvíjen a podporován.

Jak hledat v ISO, kde jsou indexové soubory a kudy to funguje.

Google Desktop Search (GDS) je program na prohledávání vlastního disku. Mohli si jej stáhnout a nainstalovat během několika minut. Najde vám to pak věci na disku podobně, jako vyhledává Google na webu. Už o tom hezky psali Milan Kryl, Michal Bláha a další, existuje nápověda..

Prohledávání disku pomocí Google Desktop Search funguje i off-line. Test jsem provedl vytažením síťového kabelu a hledalo to dál. Osobní data se nikam neposílají.

Google Desktop Search funguje jako místní http server. Sídlí na portu 4664, což si lze zapamatovat podle písmenek na mobilu: GOOG. Zkoušel jsem se na port 4664 dostat z venku, ale hází mi to connection refused, navíc je adresa skriptu pokaždé obohacena o jiný mnohočíselný parametr, bez kterého vyhledávání nefunguje (útočník by jej musel uhodnout). Port 4664 by se neměl s ničím třískat, pokud si ovšem na témže portu třeba nespustíte Apače (nezkoušel jsem). Narozdíl od microsoftího prohledávání disku probíhá hledání mnohem rychleji, protože GDS má nad obsahem vašeho disku postavený index.

Aplikace běží na pozadí a indexuje, když je počítač v klidu. Soubory indexu si ukládá do adresáře C:\Documents and Settings\Yuhu\Local Settings\Data aplikací\Google\Google Desktop Search, kde výraz Yuhu nahraďte jménem svého uživatele. Chcete-li se do souborů podívat (není v nich nic moc vidět), je potřeba napřed v taskbaru GDS vypnout.

Jak hledat v ISO-8859-2

Největším problémem Google Desktop Search je hledání v kódování ISO. Neumí to hledat normálně zadaná slova obsahující znaky ž, š, ť a ľ (plus jejich velké varianty) v dokumentech psaných v kódování iso-8859-2. Což je například většina mailů v Outlook Expressu nebo hodně stránek historie (stránky psané v iso). Samotný GDS funguje v UTF, ale umí do něj převádět jenom dokumenty psané ve windows-1250 (doufám, že jen prozatím).

Takže pokud chci najít něco, co obsahuje znaky ž, š nebo ť, tak tato písmenka musím zadávat trochu netypicky:

Například chci-li hledat "živ mě a šať", zadávám "ľiv mě a ąa«". (Did not match any items, škoda. A asi po minutě: nalezen Yuhůův weblog o webu, čili tento text. Musím se tedy živit sám.)

Varianta

Dgx doporučuje Copernic Desktop Search.

Publikováno 15. října 2004

Článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.