Instalace Cygwinu

Cygwin je emulátor Linuxu spustitelný na Windows. Toto je pouze laický návod, moc tomu nerozumím

Stahování

Jděte na stránku Download Cygwin.

Najděte si nějaký český mirror (Czech Republic), ale stejně to bude anglicky.

Stáhněte si program setup.exe. Pozor, to není celá instalace, je to jenom prográmek, který si až po nastavení postahuje, co potřebuje.

Spusťte setup.exe. Postupujte podle pokynů. Doporučuji napřed postahovat soubory do místního adresáře (Download to local directory) a pak, až se to stáhne, spustit setup.exe podruhé a nainstalovat to z lokálního adresáře (Install from the local directory).

Vyberte si mirror, ze kterého budete stahovat balíčky. Pokud během stahování vyhnije, zkuste jiný. Dobře fungují české mirrory, v nouzi i *.de.

Naklikejte si balíčky, které budete potřebovat. Zejména vyberte skupinu base. Pokud po instalování bude něco chybět, dá se to dotáhnout později (občas je problém zjistit, jak se konkrétní balíček jmenuje). Nechte si to pak stáhnout, trvá to podle propustnosti linky pár minut až hodin.

Vlastní instalace

Po stažení balíčků spusťte setup.exe a dejte instalovat z lokálního adresáře. Pokud zvolíte instalaci do c:\cygwin\, nemůžete nic zkazit.

Defaultně se instaluje do c:\cygwin. Uvnitř tohoto adresáře se vytvoří struktura, která se uživateli jeví jako souborový systém Linuxu. Linux v Cygwinu tento adresář považuje za root (/).

A už si můžete hrát

Program vytvoří někde zástupce (na ploše). Po jeho spuštění se otevře (asi dosovské) okno, ve kterém v tu chvíli už běží linux. Je to linux velmi omezený, ale většina věcí normálně funguje. Dokonce se mi jednou podařilo rozběhnout nad tím grafický systém (rxvt), ale pak jsem to raději zrušil. Nefunguje mi tam čeština.

Přes cygwin se dá pracovat i s normálními windowsovskými soubory, to je asi největší výhoda Cygwinu. Do windowsovských adresářů se dá dostat přes /cygdrive, například

cd /cygdrive/c/

změní aktuální adresář na disk C.

Pokud budete něco doinstalovávat, doporučuji to napřed stáhnout do místního adresáře a potom to druhým spuštěním setup.exe nainstalovat. Bude se to hodit pro příště.

Doporučuji proklikat si nastavení toho dosovského okna (pravoklik na titulkovém pruhu > Vlastnosti), zejména doporučuji nastavit rychlé úpravy. Rychlé úpravy znamenají, že pravé tlačítko bude fungovat jako kopírování a/nebo vkládání, kompatibilní s windowsovskou schránkou.

Vím, že věcí, které by se měly pro windowsáky popsat, aby s tím mohli dělat, je asi tisíc. Ale nemám na to čas, to bych musel napsat helpku pro Linux. Nápověda je příkaz man. Pamatujte si, že když nevíte, co se děje, zkuste zmáčknout q nebo případně ctrl+C, či navýsost brutální kombinaci ctrl+D.

Přeinstalace

Dělá se opět tím samým prográmkem setup.exe. Všechno funguje stejně.

Pokud instalace poprvé nedoběhla správně, je dobré vypnout si antivir nebo pozastavit funkčnost jejich štítů. Zejména jsem zaznamenal problémy, když se nesprávně nainstaluje bash. Ten je také nejčastěji blokován při instalaci antiviry.

Při instalaci se mohou přepsat některé soubory z předchozí instalace.

Osobní nastavení

Do určitých souborů si můžete napsat skripty, které se spustí vždy, když cygwin spustíte (já tam třeba mám přechod do určitého adresáře, protože výchozí adresář windowsáckých dokumentů mi nevyhovuje). Tam, kde je uvedeno "Dusan", bude vaše jméno převzaté ze systému windows.

`./.bashrc' -> `/home/Dusan//.bashrc'
`./.inputrc' -> `/home/Dusan//.inputrc'
`./.bash_profile' -> `/home/Dusan//.bash_profile'
`./.profile' -> `/home/Dusan//.profile'

Tyto soubory se přirozeně vyskytují tam, kam jste si cygwin nainstalovali, plus adresář home/jméno. Tyto soubory se nikdy nepřemažou při přeinstalaci, protože patří uživateli.

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.