Rok 2003: prohlížeče

Na scéně webových prohlížečů došlo během roku 2003 k velkému posunu. Pro profesionály, kteří denně sledují dílčí posuny, je celkový pokrok těžko rozpoznatelný. Konec roku je dobrou příležitostí pro rekapitulaci. Člověk asi nikdy nenapíše tolik blbostí tak husto a snadno jako při popularizaci odborného tématu, ale zkusím to, ať je sranda. Události prohlížečů v roce 2003:

Sbohem, čtyřky!

Nejradostnější bod se týká starých čtyřkových verzí. Zatímco ještě během roku 2002 bylo snem webmasterů nemyslet na IE 4 a Netscape 4 (na jaře 2002 měly něco kolem 5 procent), v roce 2003 jsme si na základě statistik prakticky mohli dovolit přestat se těmito zastaralými prohlížeči zabývat. Jinak řečeno to znamená, že se letos konečně začal masivně používat prvek iframe, DOM v javascriptu a zejména beztabulkové rozvržení stránky pomocí kaskádových stylů.

Beztabulkové layouty jsou širší téma, které nyní nechci moc načínat, je ovšem nepochybné, že schopnosti prohlížečů v tom hrají velkou roli. Pro čtvrté verze prohlížečů se beztabulkový layout dal dělat jenom s krajními problémy (vím, co píšu, snažil jsem se o to už od roku 99). Nyní čtyřkám stačí prostě nabídnout verzi stránky bez stylů (a já se přiznám, že třeba na svých webech nedělám ani to, prostě ty čtyřky ignoruju).

Ony teda ty starší prohlížeče nezmizely úplně, ale jejich podíl se fakt hodně snížil, obzvlášť u nás to nejsou zdaleka ani procenta. Takže je lepší mluvit o nich v minulém čase. Netscape 4 byl ubohý prohlížeč, který mimochodem udělal kaskádovým stylům hodně špatnou pověst. Tvářil se, že leccos umí, ale neuměl. Internet Explorer 4 byl lepší, ve své době revoluční, ale spoustu věcí si dělal tak nějak po svém. Nechť spočinou v pokoji! I bez nich je to hodně komplikované:

Kam kráčí Explorer 6

Nekráčí nikam. Vývoj Internet Exploreru verze 6 byl Microsoftem zastaven. Někdy tuším v červnu to byla dost šokující zpráva. Internet Explorer 6 totiž:

Dobře o tom v červenci psal Marek Prokop na Lupě. Věštil, že s námi Internet Explorer 6 zůstanou ještě nejméně pět let. Což je, obávám se, pravda. Sice bude postupně nahrazován, ale uživatelů, kteří si nainstalují Mozillu/Operu nebo vymění dnešní Windowsy za Longhorn či Linux, bude ještě dlouho velmi málo.

Plyne z toho, že se s Explorerem šestkou budeme muset naučit žít. Vyplatí se studovat jeho chyby a asi i jeho specifické možnosti. Dá se to brát i z té lepší stránky: nepřijde žádný Explorer 6.5, 7 ani 8. Osobně se domnívám, že by bývaly mohly přinést více zmatku než užitku.

Draci, ptáci, kultura

Když se dívám do statistik tohoto webu, těší mě vysoké zastoupení menšinových prohlížečů Mozilla a Opera (Opera se navíc často maskuje za Explorer, aby v ní fungovaly starší skripty). Obzvlášť tento weblog je na tom skvěle, pouze dvě třetiny přístupů zde dělá Explorer. Ale je to netradiční výjimka. Na širých pláních českého webu kraluje Explorer 6. Bude to tak i nadále? Domnívám se (a nejsem sám), že naneštěstí ano.

A přece nejsou Mozilla, Firebird, další prohlížeče s jádrem Gecko, Opera, Konqueror a Safari (abych jmenoval jen ty nejdůležitější) odsouzeny k živoření. Mimo svět redmontských woken vesele rostou a na widle se dají instalovat také (některé z nich). Všichni, s kým jsem o tom mluvil, se shodujeme na tom, že jde jen o to, jak přimět uživatele Explorerů, aby si zkusili alternativní prohlížeče nainstalovat. Uživatelé ale prakticky nemají důvod něco měnit, protože s Explorerem jim ten internet zatím funguje.

Nadějným projektem je pro mě například Czilla, projekt počeštění Mozilly. Tenhle projekt je třeba pro mě českou událostí roku na poli prohlížečů. Tou světovou událostí roku je to, že se Mozilla (a spol.) a Opera velmi prudce vyvíjejí k lepšímu. Paradoxně už na webu lze najít návody popisující, co všechno lze udělat na moderních prohlížečích s výjimkou Internet Exploreru. Paradoxní je na tom to, že ještě nedávno byly tytéž servery naplněny za á články o tom, jak něco bude fungovat pouze na Internet Exploreru, a za bé o tom, že je špatné dělat věci, které nefungují na všech prohlížečích.

Zdá se tedy, že se historie opakuje. Lídra oboru nyní namísto Microsoftu hraje Mozilla (obecně věci kolem Gecko) a černého Petra po Netscape líznul Microsoft. Podobnost je ovšem pouze zdánlivá. Jednak Mozilla hraje lídra otevřenými kartami a jednak ten Mrkvosoftí Petr není ani zdaleka tak černý, jako býval dříve v rukou Netscape.

To jsem se zase rozkecal! Stejně jsem ještě zapomněl na textové prohlížeče, mobilní zařízení a všechno kolem. Tak příště.

 

Publikováno 28. prosince 2003

Tento článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.