Úskalí prohlížečových statistik

vypuzovací chyba měření

Chci vám vysvětlit jev, kterého jsem dnes všimnul a kterému říkám vypuzovací chyba měření. Mnoho webdesignérů sleduje statistiku poměru prohlížečů hlavně na svých webech. Ve smyslu poučky "poznej své uživatele" si pak na základě vysledovaných čísel udělají úsudek o svých uživatelích. Paradoxně ten úsudek může být extrémně chybný.

Nejlepší bude příklad. Při ladění vzhledu tohoto webu jsem se loni na jaře zcela vykašlal na uživatele prohlížečů NN4 a IE4.

Usoudil jsem z toho (chybně), že ty prohlížeče mizejí všude (vizte spot Rok 2003: prohlížeče). Jenomže to mohlo být něčím jiným: dotčení uživatelé starších prohlížečů se na můj web nevraceli. Prostě jsem je vypudil. Přitom zjišťuji, že třeba zastoupení prohlížeče Internet Explorer 4 je větší, než jsem si myslel (na netu má kolem procenta, u mě promile).

Vypuzovací chybu měření používají také některá webdesignová studia (možná nevědomky). Napřed připraví verzi stránek pouze pro Explorer, uživatele Mozilly a Opery z ní tak vypudí. Potom klientovi za měsíc ukážou statistiku a řeknou: 99 procent vašich uživatelů má Internet Explorer, optimalizovat pro Mozillu se nevyplatí. Docela dobrý trik, ne?

Extrémní je třeba příklad webu Olympus, který našel Filip Rožánek. Autoři úplně odřízli jiné prohlížeče než Internet Explorer. Napřed jsem si myslel, že uvedli racionální statistické důvody, ale později mi došlo, že jde pravděpodobně o krásný příklad vypuzovací chyby měření.

A tak přemýšlím, jestli náhodou neexistuje opačný jev: lákací chyba měření. Mějme web, který je velmi dobře optimalizovaný pro Mozillu a Operu. Uživatelé těchto prohlížečů tam chodí rádi a uměle vychylují statistiku na druhou stranu ve svůj prospěch. Ba ne, takhle to fungovat nemůže, to je blbost. Chtěl jsem tím vysvětlit výrazný podíl Gecka a Opery na tomto weblogu. Bude to prostě technickým zaměřením čtenářů.

Nejlepší způsob, jak se bránit chybám subjektivních úsudků, je sledovat nějaká objektivní data. Nejlépe asi globální statistiku prohlížečů na Toplistu. Tam jsou prohlížeče pěkně odfiltrované podle kategorií.

Pixy rozebírá podobné téma: Statistiky: IE překročil 60% hranici

 

Publikováno 11. ledna 2004

Tento článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.