Yuhůův weblog o webu

Jste na stránce z archivu.

v neděli 27. července 2003

trvalĂ˝ odkaz

Prachy jsou krásná věc

Soustřeďte se na zisk, psal Robert Němec na Lupě. Článek je to výborný, pokud pominu to, že zisk se měří jenom v penězích. Podstatnou součástí dnešní kultury je ale hledání smyslu světa. Jsou smyslem peníze? Já i spousta mých kamarádů děláme stránky pro radost. Pokud bereme web pouze jako prostředek k vydělávání peněz, ochuzujeme si svět. To je filosofická stránka věci.

K praktické ziskovosti webu se asi někdy vrátím v samostatném článku. Problém je to, že pokud zrovna neprovozujete webový obchod, není snadné změřit vliv webu na běžný zisk firmy. S oblibou firemní stránky přirovnávám k šatům. Šaty stojí pět tisíc. Když si ty šaty vezmete na jednání o kontraktu za sto tisíc, znamená to snad, že těch pět tisíc vydělalo dvacetinásobek? Všichni tušíme, že takhle jednoduché to není.

Možná jde spíše o dlouhodobé budování dobré pověsti. Komerční web můžete cílit buď tak, abyste dnes prodali jeden šampón, anebo příští rok šestnáct náklaďáků šampónů. Mám pocit, že komerční web je vhodný spíše na ty delší tratě. Zdá se mi snazší vybudovat přes net síť kontaktů, než přes net prodat jeden šampón.

v pátek 25. července 2003

trvalĂ˝ odkaz

Maličkosti vyrušují

Malá nepřesnost v textu dokáže odpoutat čtenářovu pozornost od čteného textu. Důsledek může být pro poslání stránky devastující (zejm. u studijních textů]. Víme už, že aby byl webový text účinný, musí být stručný a srozumitelný, aby se čtenář mohl dobře koncentrovat. Kdo ale ignoruje gramatická a interpunkční pravidla, zůstane také nepochopen.

Zkuste si nyní například uvědomit, jak na vás nyní zapůsobily nesouhlasné závorky v předchozím odstavci. A co si pamatujete z následujícího textu? Možná se pletu, ale můj odhad je ten, že si jej budete muset přečíst ještě jednou.

ve středu 23. července 2003

trvalĂ˝ odkaz

3 klíče optimalizace

Probíhá další Google-dance a já si jako vždy proklikávám těch pár klíčových slov, která mě zajímají a pro která optimalizuji. Pixy je nyní se svým WEB a CSS weblogem na prvním místě v Google při hledání slova "css" v češtině. Gratuluju. Jsou na tom vidět tři nejdůležitější věci pro optimalizaci na klíčové slovo:

trvalĂ˝ odkaz

Zpět z nového okna

Velmi často si v Exploreru otevírám odkazy do nového okna. Takové okno nemá historii, a tak když se chci po čase vrátit na stránku s odkazem (kterou jsem si mezitím prostě zavřel), nemám šanci.

Celý návod na bookmarklet.

v úterý 15. července 2003

trvalĂ˝ odkaz

Pouštím se k vodě

Zatímco týden nebudu psát, můžete si číst těch šest příspěvků, které jsem napsal za poslední tři dny. Něco nového najdete taky v deníčku. Dost zábavy jistě bude i na Letem světem, tam to teď žije. A kdybyste snad všechno přečetli než se vrátím z Ohře, zkuste vymyslet nějaké nové bookmarklety nebo si prostudujte důležitou věštbu o prohlížečích.

Přemýšlel jsem taky, že bych to udělal jako Jirka Bureš na ConBlogu. Když prchal na dovolenou, napsal příspěvky do zásoby a naprogramoval to tak, že se objevovaly postupně. Bylo by to hodně efektní, kdyby ale stejnou funkčnost udělal i pro rss. Takhle jsem měl pocit, že tam nic nového není. Abych zabránil podobným zmatkům, napsal jsem sem dost článků najednou, však si to přeberete.

trvalĂ˝ odkaz

RSS čtení

Když se nedávno předělával Blogportál, mrzelo mě, že jsem přišel o uložené nastavení oblíbených blogů. Tak jsem zkusil blogy číst přes My RSS na Půovi. Dá se to, funguje to. Akorát tam neumím nastavit výpis menšího počtu příspěvků z jednoho zdroje.

Pak jsem si na zkoušku stáhnul nový program RSS Tracker. Funguje. Napsal ho Mirun a určitě bude rád, pošlete-li mu připomínky.

Nakonec je ale zvyk železná košile. Nedalo mi to, trochu jsem si klikal na Blogportálu, nastavil jsem si barvičky a dneska už zase čtu z něj. Až bude mít stránka oblíbených blogů lepší adresu než blogportal.hlava.net/index2.php a jména blogů budou klikat na aktuální blog, nebudu mít důvod chodit jinam.

v pondělí 14. července 2003

trvalĂ˝ odkaz

Sběr informací weblogem

Když Lukin psal o komprimaci stránek na úrovni http serveru, použil metodu, o níž už dlouho uvažuji jako o velmi perspektivním způsobu sběru informací. Když něco nevím, tak můžu zablogovat o tom, že to nevím, a požádat čtenáře o informace. Za předpokladu, že mám čtenáře věci znalé, je velká pravděpodobnost, že mi v komentářích nebo v mailech věc vyjasní. Tímto způsobem se dají efektivně sbírat informace.

Mám dobrou zkušenost s takovýmhle řešením neznalostí, když píšu nějaký návod a něčemu přesně nerozumím. Správně bych se to měl naučit a vypsat. Efektivnější je ale prostě napsat, že tomu a tomu nerozumím, napište mi. Pak mi třeba za rok a půl přijde mail s vysvětlením a já to doplním.

Než začnete jásat nad tím, že tady máme nové perspektivní využití blogů, přečtěte si, proč to zatím nepoužívám v blogu. Mám totiž pocit, že čtenáři přicházejí na můj blog kvůli tomu, aby se něco dozvěděli. Ne abych se dozvěděl něco já. Můžu se ale mýlit v předpokladu. Kdyby čtenáři chodili, aby ukázali, co vědí, dal by se takhle vybudovat poradní diskusní server. Ale to už by nebyl weblog. Nebo byl?

trvalĂ˝ odkaz

CSS vlastnosti -moz

Když už se Pixy zajímavě rozepsal o tom, jak jsou CSS vlastnosti -moz-* rizikové, zkuste se také podívat, na co mohou být dobré. Nechci tvrdit, že by to bylo nějak zvlášť užitečné, ale asi je dobré vědět, že to existuje. Kdysi jsem si shromáždil pár příkladů na CSS pro Mozillu. Zkuste všeho a dobrého se držte.

trvalĂ˝ odkaz

Ikonka Indoše

Vlezte si na www.indos.cz linuxovou Mozillou (nebo windowsáckým Explorerem a přidejte do oblíbených). Uvidíte zajímavou ikonku (screenshot).

trvalĂ˝ odkaz

Neupalujme Prokopa

Přes Letem světem jsem se dostal na blog koubovi.cz, který zpochybňuje pověst Marka Prokopa coby internetového odborníka. Základními argumenty jsou nevalidní osobní stránky a malé + špatné Markovo portfolio stránek. Nakonec přicházejí provokativní otázky:

Pane Prokope, na základě čeho publikujete na předních českých technologických webech? Kde berete odvahu učit ostatní webdesignery, jak mají dělat weby? Nepřipadá vám dost zvláštní vycházet pouze z toho, co jste někde vyčetl? ... (Jirka Kouba, koubovi.cz)

Pod článkem je zajímavá diskuse. Svůj příspěvek sem kopíruji:

Starý obsah by se měl aktualizovat a mazat. To Marek píše ve weblogu. Sám to nedělá. To je jeho největší problém. Všechno ostatní jsou prkotiny.

Pokud jsem si všimnul, den má 24 hodin. Kdo z vás dělal někdy na větším webovém projektu, víte, jak objem práce na něm vzrůstá. Dnes už není umění navrhnout web, který by se dal postavit, ale je umění udělat web, který se s rozumnými náklady dá udržovat nebo ukončit. Osobní stránky, firemní prezentace a různé tutoriály mají ze své podstaty náklady na údržbu velkou a ukončit se dobře nedají.

Domnívám se, že Marek Prokop kvůli velkému zaneprázdnění s weblogem, SEO a různými konferencemi prostě nestíhá aktualizovat méně podstatné stránky.

Každý, kdo se snaží něco vyučovat nebo o něčem teoreticky psát, nevyhnutelně dříve nebo později ztratí kontakt s každodenní realitou, o které píše. Znám to z vlastní zkušenosti -- když jsem začínal pořádně psát jakpsatweb.cz, byl jsem ve skutečnosti špička v oboru (akorát jsem to nevěděl). Od té doby ale po večerech místo ladění designů píšu tutoriály. Tím pádem mi zoufale ujíždí vlak. Kdybych si místo toho psaní budoval portfolio referencí, budu mít sice dobré weby, ale nikomu nepomůžu.

Marek Prokop si tím pomáháním, psaním a publikováním dělá docela dobré profesionální jméno. Že není podložené praxí? No to možná ne, ale čí profesionální jméno je podložené praxí? Takových lidí moc není. Pixy? OK, to je bůh. Kdo dál?

A mimochodem, odvozuje se kvalita projektů skutečně od validity kódu? Můj názor znáte: NE.

v neděli 13. července 2003

trvalĂ˝ odkaz

Jak zmatkovat nad Googlem

Když jsem nedávno referoval o tom, jak jsem po přesunutí stránek zmizel z Google, psal jsem blbosti. Pomlouval jsem přesměrovávací metodu http hlavičkou 301 jako neúčinnou. Skutečnost je jiná: funguje to.

Malá rekapitulace: stránky "Jak psát web" jsem v dubnu přesunul ze staré domény na novou. Dva měsíce jsem čekal, než se něco bude dít. Během druhého Google-dance (Esmeralda v červnu) jsem usoudil, že mám problém, protože jsem na dva dny vypadnul z výsledků. Tak jsem hned zablogoval poznámku. Po dvou nebo třech dnech jsem se ale do výsledků vrátil. Google od té doby chápe odkazy, které míří na starou (přesměrovanou) doménu, jako že míří na doménu novou. Pomocí serverového přesměrování 301 moved permanently se tak podařilo to, co bych jinak neudělal -- započítání starých zpětných odkazů.

Jediné, co se nepodařilo převést, je PageRank zobrazovaný v Google toolbaru (měl jsem šestku, mám čtyřku). Ale o to přece vůbec nejde, protože skutečný PageRank se počítá ze zpětných odkazů. Během pár iterací budu myslím zpět.

Můj zmatek je dobrou ilustrací jevu, kterému se říká Google-dance. Nejenom, že při tom trochu blbnou výsledky hledání -- blbnou i lidi.

v pátek 11. července 2003

trvalĂ˝ odkaz

Stíhání křečka

Špatní webmasteři nemají práci. Dobří webmasteři mají práce tolik, že nevědí, co dřív. A ten nejlepší? Tomu evidentně funguje všechno samo, protože jinak by neměl čas na psaní blogů. Fakt nechápu, jak Pixy stíhá kromě svých blogů psát Epileptického křečka. Mimochodem -- dobré čtení.

ve čtvrtek 10. července 2003

trvalĂ˝ odkaz

Komprimovaný přenos

Lukin na Letem světem nadhodil téma komprese webových stránek na úrovni http protokolu. Z komentářů, o které požádal, vyplývá následující: pro server Apache existuje modul mod_gzip, který umožňuje odesílat data zabalená, pokud to klient akceptuje (AFAIK jich to akceptuje hodně). Může to zvyšovat zatížení serveru. Instalovat mod_gzip se vyplatí asi jenom tehdy, kdy platím za přenesená data od serveru. Pokud totiž nebude komprimovat server, přenos se komprimuje na úrovni protokolů, kterými se dorozumívají modemy, takže to modemový čtenář dostává stejně rychle.

Víceméně to koresponduje s tím, co mi řekl asi před rokem můj apachovský guru: "nevyplatí se nám to".

trvalĂ˝ odkaz

Převodník češtiny

Včera jsme s Danem opravovali nějakou reklamu s češtinou.

Celý text s odkazem na převodník češtiny.

trvalĂ˝ odkaz

RedBox patří Empyreu

Mirek Zeman na Lupě prozradil, že Contactel prodal Red Box a že ho prodal Empyreu. RedBox.cz je portál, Empyreum je společnost vlastnící vyhledávací technologii Empyreum Fultext TM. Ještě loni ten fulltext kraloval českému fulltextovému trhu (výsledky od něj bral mj. Seznam), ale protože neaktualizoval data, o své postavení přišel. Nyní tedy koupil portál. Zvláštní -- normálně jsou fulltexty kupovány majiteli portálů, toto je opačný případ.

v pondělí 7. července 2003

trvalĂ˝ odkaz

Červen v číslech

Přehled návštěvnosti velkých serverů podle idotu komentuje Pů. Všimnul jsem si toho až teď, je to zajímavé (a přijde mi, že i nezaujaté) hodnocení. Zejména jsem si povšimnul výsledku televizní kampaně Centra = prakticky žádný nárůst návštěvnosti.

v neděli 6. července 2003

trvalĂ˝ odkaz

Nový blogportál

Zvykl jsem si pro rychlou orientaci v blozích používat blogportál na adrese http://blogportal.hlava.net. Měl jsem tam hezky vyrovnané a obarvené blogy. Od tohoto víkendu je na té adrese ale Nový blogportál. Úplně jiný, funguje to jinak, moje nastavení je v trapu.

Škoda, že tam někde nezůstal ten starý blogportál. Možná bych se v tom novém naučil pracovat, ale jaksi nemám motivaci. Nainstaluju si konečně nějakou rss čtečku. Kdybych si totiž do blogportálu zase navolil do oblíbených všechny oblíbené blogy, nemám teď žádnou důvěru v to, že mi to zase přes víkend nezmizí.

trvalĂ˝ odkaz

XML schémata

Jirka Kosek někde přednášel o XML schématech a dal na web materiály z přednášky. XML schémata (jak jsem to pochopil) jsou moderní náhradou za DTD. Ačkoli DTD stále dobře slouží, při pořádné práci se naráží na mnohá omezení DTD (např. datové typy) včetně divné syntaxe (DTD není XML). Z Koskových slidů toho možná moc nepochopíte, ale doporučuji proklikat si to. Já jsem se tím alespoň zorientoval v problematice.

Mimochodem "slidy" z přednášek Jirky Koska jsou krásnou ukázkou toho, na co se dá taky použít jazyk HTML. A taky XML. Nepochybuji, že je to autor celé původně napsal v XML (asi Emacsem) a do HTML vyexportoval přes XSLT.

Související: XML schémata a DocBook, Roman "Dagi" Pichlík, Dagblog

ve středu 2. července 2003

trvalĂ˝ odkaz

Jak překládáte "site"

Nedávno jsem vyslovil názor, že by bylo dobré vymyslet české slovo pro "stránky, které k sobě patří", překlad anglického slova "site" aneb "web site".

Došlé názory a komentáře (nevyřešilo se to).

trvalĂ˝ odkaz

Soumrak programátorů?

Zkušený personalista Jiří Navrátil na Lupě píše o tom, jak se mění situace na poli shánění programátorů do profesionálních týmů. Oproti nedávné minulosti není jednoznačně preferována znalost programování, nýbrž též komunikační schopnosti, zaměření na produkty a všeobecný rozhled. Ačkoli věci v článku popisované znějí na první pohled samozřejmě (a článek se tak zprvu zdá být laciným), posun je ilustrován na skutečných datech z personálních serverů a rozebrán z mnoha hledisek.

Posun mohu potvrdit -- když jsme loni sháněli do týmu dalšího webmastera, vybírali jsme spíše podle vystupování uchazečů než podle jejich kódů (což se vyplatilo).

Z pěkné diskuse pod článkem bych rád upozornil na příspěvky Michala Illicha a Salka (odkaz na výsek z diskuse).

trvalĂ˝ odkaz

sed

Ještě nedávno jsem nevěděl, co sed je. Jde o program pro automatické zpracování textu. Funguje na Linuxu a na Unixu, jde možná o nejstarší používaný "skoro editor", spouští se z příkazové řádky. Manuál sedu napsal na Root.cz Jan Žalman. Jsem přesvědčen, že se bude hodit, vypadá to čtivě. Příště tam dopíše i nějaké příklady.

v úterý 1. července 2003

trvalĂ˝ odkaz

Co je lemmatizace?

Lemmatizace je převod slov textu na základní tvary (první pády). Oproti tomu stemming je převod na kmenové tvary. V angličtině je to totéž, v češtině nikoli. Dozvěděl jsem se to z článku Český lemmatizátor: Proč a hlavně jak?, který napsal loni v létě Petr Strossa na Scienceworld. Nastiňuje problematiku homonomií, což je třeba slovo "tancích", které může znamenat tanec i tank. To se řeší porovnáváním se slovníkem. V článku je dost nápadů kolem algoritimizace a indexování vyhledávače lemmatizátorem.

Lemmatizaci používají dnes dva přední české vyhledávače Jyxo a Morfeo (nedávno WebFast). Jejich porovnáváním se zabývá lupní článek Jak se hledá na Jyxu, ve kterém nejsou žádné podstatné informace. Leda snad že Jyxo hledá vlastně stejně úspěšně jako Morfeo, ale jenom možná, anebo je taky možná lepší. Alespoň jsem tam našel odkaz na ten horní článek.

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, nick Yuhů. Pište mi na janovsky@gmail.com