Yuhůův weblog o webu

Jste na stránce z archivu.

v pátek 31. října 2003

trvalĂ˝ odkaz

Jyxo a multimedia

Asi před týdnem se na vyhledávači Jyxo.cz objevilo vyhledávání v multimediích (převážně videosoubory). Zkusil jsem si hledat pár věcí, ale z výsledku jsem byl natolik rozpačitý, že jsem to ani neblognul.

Dnes se na Lupě objevil článek popisující implementaci vyhledávání multimediálních souborů v Jyxu. Napsal ho Michal Krsek z CESNETU (CESNET se na projektu podílí). Autor docela podrobně zmiňuje architekturu systému.

ve středu 29. října 2003

trvalĂ˝ odkaz

Google bomba funguje

Zkuste si v Google hledat Dušan Hlavatý: výsledek hledání.

Zajímavou poznámku Michala Illicha jsem našel u Pixiho v diskusi. Protože příspěvek nemá svůj odkaz, dovolím si zacitovat:

[28] Vložil Michal Illich [web], 2003-10-28, 00:18 Mimochodem: to, co vytváříte, není Google bomba. Ta by to byla, kdybyste s textem "zloděj" odkazovali na pravé stránky Dušana Hlavatého. Pak by ti, kdo hledají "zloděj", našli DH na prvním místě. ...

Související: Další zloděj, Pixy.cz

v úterý 28. října 2003

trvalĂ˝ odkaz

Státní státek Kyberšmoku

Adam Javůrek rekapituluje rok blogování. Cituji::

weblog je výtečný nástroj ke "kariérnímu růstu", blog propaguje svého autora čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu...

Adamův příspěvek je o tom, jak se z "průměrného" studenta žurnalistiky stane za rok blogování vyhledávaný novinář. Že jsou blogy fantastickou formou osobní propagace, tušíme všichni. Pro mě osobně je ale otázkou, zda je tajemství úspěchu více v blogování, nebo v prostém faktu "být na internetu".

Jinak řečeno: můžu být na internetu úspěšný i bez blogování? A pokud ano, co musím na webu mít, abych dosáhl srovnatelného úspěchu, jaký mi přináší weblog?

trvalĂ˝ odkaz

Proti zlodějům

Často se mi stává, že mi někdo vykrade stránky. Zatímco mně zloději kradou texty (a označují je za svoje), Piximu kradou design.

Pixi si zlodějinu nedal líbit a když si nyní D. H. sebral Pixyho styly a prohlásil je za svoje, prohlásil Pixy D. H. za zloděje. Není to jenom takové plácnutí do vody, jde o pokus o Google-bombu. Až po čase zadáte do vyhledávačů text "D. H.", měla by na prvním místě vypadnout odpověď "D. H. je zloděj" s odkazem na jednu Pixiho stránku. Vyhledávače totiž (zejména Google) berou v úvahu text odkazů a zobrazují titulek odkazované stránky.

Proč je rovnou nezrušit?

Náhodou jsem o stejném postupu o víkendu uvažoval jinému webu. Sebral moje stránky Jak psát web, zejména přehled CSS, trochu překopal design a začal je umisťovat na web http://html.czweb.org/. Přitom neváhal připsat "jsem autorem celých stránek, tzn. grafiky a textu a vyhrazuji si na ně veškerá práva". (Za upozornění děkuju Vítkovi Dlouhému.)

Možná si říkáte, proč by mi to mělo vadit? Co zmůže nějaký nepodstatný RIP, když ho nikdo nezná? Nevím, proč konkrétně to vadilo Piximu, ale já to nesu špatně kvůli vyhledávačům. Kdybych kopie svých stránek na cizích webech trpěl, mohly by se na optimalizované dotazy ve výsledcích Google pod mými stránkami začít objevovat tytéž optimalizované texty s cizími přípisky z cizích webů. A to bych nerad. V některých případech to kdysi vedlo dokonce k tomu, že Google považoval moje stránky za pouhé kopie těch plagiátů a vyřazoval mě z výsledků. Musel jsem s těmi nelegálními kopiemi zatočit, dělal jsem to loni.

Plagiátoři obvykle na prosby o odstranění nereagují (třebaže existují i výjimky), a tak jsem si osvojil další možný postup. Využívá faktu, že ty plagiáty většinou visí na nějakém freewebu. Požádám tedy správce onoho freewebu, aby zrušil účet. Má na to právo, protože v podmínkách freewebů je na takovou situaci pamatováno.

Někdy se admini dost hádají, tentokrát jsem měl ale velké štěstí, admin freewebu czweb.org byl velmi ochotný. Dnes se ten nedávný plagiát dá najít nanejvýš v cache u Google.

Update 19.2.2004: odstraněny nějaké odkazy a zkráceno jméno na D. H.

v pondělí 27. října 2003

trvalĂ˝ odkaz

Navrcholu v novém

Ode dneška běží nový systém měření návštěvnosti Navrcholu.cz. Změnilo se všechno -- funkce, počítací kódy, vzhled. Vzhledem a uspořádáním se hodně podobá Toplistu. Funkční rozšíření je rozhodně zajímavé, statistiky asi budou přehlednější.

Aby byl přechod na novou verzi pro uživatele bezproblémový, rozeslali admini systému Navrcholu mail všem registrovaným uživatelům. Dost dlouho mi trvalo, než jsem pochopil, že se nemusím znovu registrovat (registrační formulář mi hlásil, že login Yuhu obsahuje nepovolené znaky), ale že stačí, když si vzpomenu na heslo. Přes moje zmatky musím administrátory pochválit za hezky vymyšlenou konverzi systému.

Náladu mi zkazily jenom placené programy. Se svou návštěvností už se nevejdu do programu zdarma, a tak přibližně od prosince, kdy vyprší možnost bezplatného provozu, systém Navrcholu přestanu používat. Rozhodně nejsem ochotný dávat dvanáct stovek měsíčně za něco, co si můžu vyčíst a vypočítat z logů.

Související příspěvky: Sbohem Navrcholu.cz (Pooh.cz). Daniel Dočekal u Navrcholu končí stejně jako já a Pixy (Navrcholu z kopce dolů). Oproti tomu Marek Prokop "konečně našel počítadlo, které mu bude vyhovovat" (weblog Sovy v síti).

Osobně bych si nové vlastnosti Navrcholu na ten měsíc provozu zdarma rád vyzkoušel, ale nové kódy mají smrtelně dlouhou odezvu. Patrně se přetížily servery. I stará počítadla totiž počítají mnohem menší čísla než obvykle.

U Pixiho vypukla o novém Navrcholu výborná diskuse.

v pátek 24. října 2003

trvalĂ˝ odkaz

Metodika testování vyhledávačů

Na Lupě se objevil další výzkum vyhledávačů, tentokrát zaměřený na kvalitu výsledků: Test vyhledávačů pragmaticky (1.) (Lupa.cz, autor Michal Kára)

Více než polovinu textu tvoří popis metodiky. Zakládá se na tom, že je úplně zbytečné, jakým způsobem vyhedávače dotazy zpracují, ale záleží na tom, jak kvalitní najdou výsledky. Ke konci článku jsou představeny tři zkušební fráze (dotazy) a okomentován (navíc známkami ohodnocen) výkon vyhledávačů.

Očekávám, že přínosnější bude druhý díl článku, ve kterém bude rozebráno více frází. V nyní uvedených se totiž výsledky vyhledávačů zas tolik neliší. Jako u všech podobných výzkumů je největší silou i slabinou tohoto testu značná subjektivita metodiky a hodnocení.

Druhý díl vyšel. Obsahuje mnoho dalších testů. Vyhrálo Morfeo.

ve čtvrtek 23. října 2003

trvalĂ˝ odkaz

Taky způsob výluky

V úterý ráno jsem měl chvíli nedostupné stránky, prosím za pochopení. Večer jsem dostal výborný mail od správce serveru, cituji:

... vyluka od 03:00 hod do 13.15 byla zpusobena kradezi nasi anteny pro pripojeni k internetu. Vsem se omlouvam a verim, ze to nebude moc casto.

Kdopak asi sháněl anténu? Bude mu stačit jedna?

v neděli 19. října 2003

trvalĂ˝ odkaz

Computer: buďte na Internetu

Téma osmnáctého čísla časopisu Computer zní "buďte na Internetu". Pro začátečníky jsou připraveny tři články od Jakuba Holého a jeden od Pavla Nygrýna. Je to docela dobře napsané.

U prvního článku je velkým písmem vypíchnuta následující rada:

Mít vlastní stránky na internetu není složité. Rozmyslete si ale, co chcete světu ukázat.

Cílem je pravděpodobně nalákat začátečníky, aby to zkusili. Proč ne. Já ale začátečníkům, kteří chtějí dělat stránky, dávám zcela opačnou radu:

Mít vlastní stránky je docela komplikované. Ale ze začátku je úplně jedno, co tam budete mít. Stejně to nikdo nebude číst.

trvalĂ˝ odkaz

Softwarové patenty zažehnány

Už je to starší téma, ale já jsem byl teď nějaký čas odpojený a bez informací. Každopádně jsem rád, jak to dopadlo. O co šlo:

V USA a v Japonsku je možné patentovat si algoritmus nebo programový obrat. Nejsem expert na patentové právo, a tak si to představuji tak, že když si někdo vymyslí třeba nový způsob tvorby stránek, podá si na to patent a nikdo jiný už to nebude smět použít. Což je docela špatné, zejména to postihuje komunity, které mají ve zvyku sdílet informace. Pak by hrozilo, že si nějaký chytrák podá patent na běžně používané postupy. Takový byl návrh zákona, který projednával Evropský parlament s cílem přiblížit patentové právo Americe.

Dopadlo to dobře, zákon neprošel. Píše o tom Štěpán Kasal na Rootu: EP hlasoval pro skutečná omezení patentovatelnosti. Do značné míry byl postoj poslanců EP ovlivněn míněním evropské programátorské veřejnosti. Ve článku je zmíněna myšlenka, že by se Evropa možná nemusela slepě přibližovat Americe, ale mohla by naopak jít příkladem rozumného zákonodárství.

trvalĂ˝ odkaz

Jazyk Johančin

Nejsem normální člověk a nevím, co je Gdb. Článek Johanky Drahomíry Doležalové Gdb pro normální lidi I (Root.cz) jsem si přečetl s posvátnou hrůzou, aniž bych toho moc pochopil. Ani jsem se chápat nesnažil -- debugování není můj koníček. Při čtení jsem se pouze kochal krásnou zběsilostí Johančina výkladu. Čeština je bohatý jazyk, obzláště je-li používán svéráznou matfyzačkou studující v budově bývalého jezuitského lycea :-) Malá demonstrace, cituji:

Máte-li v programu nějaký oblíbený (deterministický - víte, jak ho vyvolat) crash, vyvolejte ho. A vida, místo běžného Segmentation fault a zbytek si domysli sám je debugger hnedle sdílnější. Dozvíte se alespoň orientačně, kde a na co program slítnul, no a pokud to nebyl zrovna ten nejdrsnější z nejdrsnějších pádů, kdy dojde paměť a přepíší se v ní důležité věci, můžete svou mrtvolku začít pitvat (nemáte-li mrtvolku, stopněte si program v libovolné chvíli buď stisknutím Ctrl+C, nebo preventivním breakpointem a myslete si o něm, že je mrtvolka :), pokračovat v jeho běhu můžete příkazem cont.).

trvalĂ˝ odkaz

Navrcholu reloaduje

Blíží se nová verze, oznamuje systém Navrcholu.cz. Systém přestal asi na hodinu zobrazovat pořadí (zjištěno v neděli ráno), což si vysvětluji různými úpravami na ostrých serverech.

Docela by mě zajímalo, co bude nového. Už jsem si všimnul, že nové počítací kódy zjišťují verzi flashe, podporu javy, šířku obrazovky, šířku okna (novinka) a spoustu dalších (většinou zbytečných) věcí. Podstatné pro úspěch nebo neúspěch systému bude, zda bude umět vysledovat a zobrazit více informací o chování unikátních uživatelů.

Mimochodem: zatímco jsem se válel v Řecku, naměřilo mi Navrcholu na www.jakpsatweb.cz ve čtvrtek 1323 uživatelů a 7567 přístupů. Myslím, že je to denní rekord. Milí čtenáři, děkuji za přízeň.

v pátek 3. října 2003

trvalĂ˝ odkaz

Přestávka

Pokud sem v těchto několika týdnech přibývají příspěvky pomaleji, je to tím, že na středomořské pláže nevede moc drátů.

ve středu 1. října 2003

trvalĂ˝ odkaz

U filtrů záleží na pořadí

Třebas je to proradná technologie Microsoftu, hraju si docela rád s css grafickými filtry pro Microsoft Explorer. Nyní mi konečně došlo, proč jsem byl tolikrát zmaten: při zápisu filtrů záleží na pořadí.

Když například napíšu filter: blur() xray(), je to něco jiného než filter: xray() blur(). Nakonec jsem si udělal příklad smíchání tří stejných filtrů v různém pořadí. Máte-li Explorer, mrkněte na to.

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, nick Yuhů. Pište mi na janovsky@gmail.com