Yuhůův weblog o webu

Jste na stránce z archivu.

v úterý 30. prosince 2003

trvalĂ˝ odkaz

Rok 2003: koncová zařízení

Nyní se pustím do rozvahy nad připojením a velikosti monitorů.

Celý článek s analýzou.

v neděli 28. prosince 2003

trvalĂ˝ odkaz

Rok 2003: prohlížeče

Na scéně webových prohlížečů došlo během roku 2003 k velkému posunu. Pro profesionály, kteří denně sledují dílčí posuny, je celkový pokrok těžko rozpoznatelný.

Celá analýza o prohlížečích v roce 2003.

v pondělí 22. prosince 2003

trvalĂ˝ odkaz

Ach ty Vánoce

Nemám rád Vánoce. Nic se nestíhá, ani blogování ne.
Vánoce jsou příliš velké, takže se nevejdou do koše. Chcete je trvale odstranit? Ano OK Dokončit

v úterý 16. prosince 2003

trvalĂ˝ odkaz

Interzen vyhodnocen

Proklikání dvaceti sedmi webů mi jako porotci Interzenu dalo víc práce, než jsem původně očekával. Hodně jsem se ale nakonec naučil. Překvapilo mě, že mnoho přihlášených stránek bylo podprůměrných. Silnější polovina ale vykazovala rysy výborných webů. Z nich se dá mnoho dobrého odkoukat.

Jak to dopadlo, už asi víte. Mými favority byly původně jiné weby než koneční vítězové, třebaže vítězný server Handmade Websites jsem měl v pořadí také (na čtvrtém místě). Vítězi srdečně graguluji, protože ten web je opravdu špičkový.

Browsil jsem s vypnutými obrázky na velmi pomalém připojení (svém obvyklém). Tak se stalo, že jsem velmi snadno odhaloval chyby. Například jsem nikdy nespatřil logo vítězného serveru (ale ta bílá plocha nahoře klikala podle očekávání). Mimochodem šlo o skoro nejčastější chybu. Jinak výtečný web Hotel Opava, který si tak pochvaluje Marek Prokop, jsem musel odsunout na sedmé místo, protože bílé písmo na bílém pozadí opravdu nepřečtu. Možná si říkáte, že procházet webové stránky bez obrázků je magořina. Ale já to fakt dělám běžně.

Velmi mě potěšilo celkové druhé místo projektu www.ee.cz/shop/, jde o moc pěkný obchod. Mrzí mě neúspěch RSS agregátoru www.kratce.cz, který i přes jeho tabulkový design nyní používám jako svou výchozí stránku při sledování zpráv.

Nakonec mi dovolte udělit Yuhůova čestná uznání. Za zcela výjimečnou obsahovou kvalitu si ji zaslouží dva weby. Osobní stránka Standy Hudce a Einstein.cz - informace o počítačích a internetu. U mě vyhrály. Obsah je to, co považuji na internetu za nejdůležitější.

Související: Pixy: Interzen vyhodnocen. Proč a jak. Petr Staníček zmiňuje, že možná nepochopil přesné zadání, co se má hodnotit, a hodnotil kvalitu kódu. Já jsem mimochodem taky nepochopil přesné zadání, protože žádné přesné zadání nebylo.
Sova v síti: Interzen skončil, můj favorit je čtvrtý.

v pondělí 15. prosince 2003

trvalĂ˝ odkaz

Moji čtenáři otevírají hodně oken

Přibližně polovina otevřených stránek končí svůj život na obrazovce zavřením okna prohlížeče. Zjistil jsem to analýzou říjnového chování uživatelů na některých mých stránkách.

Celá analýza a komentář otevírání a zavírání oken.

ve čtvrtek 11. prosince 2003

trvalĂ˝ odkaz

O kolečku vím málo

Kolečko myši dokáže v Internet Exploreru znepříjemnit vyplňování formuláře.

Celý článek, příklad a anketa.

trvalĂ˝ odkaz

Lukáš Mižoch o ODP

Neobvykle obsáhlý článek na Intervalu popisuje Open Directory Project. ODP je něco jako mezinárodní Seznam, ale nekomerční. Lukáš Mižoch je jeho skalním redaktorem, dokonce o ODP píše blog. V něm tento článek už delší dobu avizoval (text byl pozdržen v redakci).

Výsledky z ODP přebírají jiné katalogy a vyhledávače, mj. Google. Existují i jazykové větve. Redaktoři katalogu pracují zadarmo. Stačí dobře rozumět nějakému oboru, připravit si z toho oboru tři stránky s popisky a můžete se stát redaktorem.

Práce pro ODP je práce neplacená, provozovaná z čistého entuziasmu. Svou činností pomáháte vytvářet prestižní katalog webových stránek, globálně pak pomáháte jiným uživatelům Internetu. Odměnou vám bude zadostiučinění z dobře vykonané práce. (Lukáš Mižoch, interval.cz)

v neděli 7. prosince 2003

trvalĂ˝ odkaz

Většina uživatelů roluje kolečkem

Vyplývá to z měření, které jsem dělal na stránkách Jak psát web během října. Na třináct stránek jsem umístil javaskript zachycující chování uživatelů do logu.

Výsledky analýzy, graf a komentář.

ve středu 3. prosince 2003

trvalĂ˝ odkaz

Centrum doladilo odtučnění

Když jsem nedávno komentoval změnu hlavní stránky portálu Centrum.cz, upozorňoval jsem na promarnění zajímavé myšlenky. Kodéři Centra části stránek přesunuli do externích javascriptů s cílem urychlit načítání. Kdyby se totiž ty javascripty cacheovaly s dlouhou dobou expirace, nemusel by si pro ně klient znovu sahat, čímž by se načítání hlavní stránky ve většinových prohlížečích opravdu podstatně urychlilo a objemy přenášených dat by byly nižší. Jenomže cacheování externích javascriptů nebylo na serveru dobře nastaveno, a tak se stránka naopak přenášela a zobrazovala déle, pomaleji a složitěji.

Dnes jsem se pro kontrolu díval do cache svých prohlížečů a zmiňované soubory skriptů jsem tam už nalezl. Nejstarší měl datum stažení 25. 11., tedy několik dní po spuštění "odlehčené" verze. Admini evidentně cacheování skriptů přenastavili. Co myslíte, mám jim poslat fakturu za konzultační služby?

Ale teď vážně :-) Vpisování obsahu do stránek javascriptem je možná funkční řešení, rozhodně však ne univerzálně šťastné. Svůj význam má pouze ve složitých technických podmínkách. Což, připustme, je přesně příklad hlavní stránky portálové dvojky českého internetu. Za cenu velké ztráty popularity ve vyhledávačích a zoufale složitější konstrukce stránky se HP Centra nyní stala nejrychlejším českým portálem.

Související: Centrum.cz dokáže vykouzlit ďábelské barevné kombinace, weblog Sovy v síti.
Centrum propadlo javascriptu, tento blog.

v pondělí 1. prosince 2003

trvalĂ˝ odkaz

Přidávání odkazů do Jyxa

Český vyhledávací server Jyxo zpřístupnil stránku, na níž můžete přidávat do databáze Jyxo nová url. Doposud bylo jedinou možností čekat, až si crawler Jyxa stránku najde, nebo poslat mail Michalu Illichovi. To teď nebude nutné. (info konference SEO, AHA)

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, nick Yuhů. Pište mi na janovsky@gmail.com