Yuhůův weblog o webu

ve středu 1. června 2005

Proč je škoda, že IE7 nebude pro W2000

Zatímco donedávna Microsoft mlžil ohledně otázky, zda bude nový Internet Explorer 7 fungovat na Windows 2000, dnes už dává jasně najevo, že nebude. Doba, kdy budeme moci začít ignorovat Internet Explorer 6, se tím o dva roky odsouvá.

Co si kodér může ve stránkách dovolit, vždycky záviselo a bude záviset na aktuálně rozšířených prohlížečích (nikoli na standardech, to by bylo moc jednoduché). Není přitom podstatné, co umějí ty nejlepší prohlížeče -- limitujícím faktorem jsou prohlížeče nejhorší. Globální posuny v celkovém pojetí kódování webu se udávají tehdy, kdy mezi uživateli jedna kategorie prohlížečů mizí. Jeden z takových posunů zrovna probíhá -- já třeba už přes rok kašlu na IE 4 a pomalu v různých detailech začínám ignorovat existenci Internet Exploreru verzí 5.0 a 5.5, jejichž rozšíření se pomalu posouvá k 5% (statistika). Toto ignorování mi umožňuje psát čistší kódy. Je to určitá revoluce, protože nyní se dá kódovat pouze pro standardní mód, jelikož ten všechny moderní prohlížeče včetně IE6 mají.

Na další revoluci si ale bude potřeba několik dlouhých let počkat. Když předloni v létě Microsoft oznámil konec vývoje Internet Exploreru 6, byla to těžká rána, neboť se tím vymizení nejhorších chyb Exploreru v čase odsunulo do plus nekonečna. Letošní zvěst, že se připravuje opravený Internet Explorer ve verzi 7, přinesla trochu naděje -- starší Explorery by se mohly aktualizovat automaticky a IE7 by mohl nastoupit tak rychle, jako se to stalo se šestkou (graf vývoje). Jenže to se nestane.

Dnešní rozšíření operačních systémů Windows je velmi zhruba v poměru 15:15:60 (98:2000:XP (Milénia a NT zanedbávám)), přičemž procentuální rozšíření systémů 98 a 2000 se snižuje každé dva roky zhruba na polovinu. Kdyby byl Internet Explorer 7 připravován i pro Windows 2000, stačilo by počkat na vymizení Windows 98. Takhle máme štěpného materiálu dvojnásobné množství a aby jeho celková radioaktivita poklesla na určitou mez, musíme počkat (trocha selské matiky) ještě jeden poločas rozpadu navíc. Takže plus mínus dva roky. Na další revoluci ve webdesignu si ještě hodně dlouho počkáme.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.