Živá fosílie HTML - ISINDEX

Zastaralý HTML tag ISINDEX byl asi prvním náznakem formulářů na world wide webu. Ačkoli je <isindex> v prohlížečích stále funkční, narozdíl od tagů zmiňovaných v předchozích dílech (xmp, ismap) není k ničemu užitečný.

Zkusím to demonstrovat naostro. Tag <isindex> je nepárový. Do html zdroje tohoto příspěvku napíšu pouze:

<isindex>

a na stránce se na základě toho objeví následující divočina:


V tomto rejstříku lze hledat. Napište klíčová slova, která chcete najít:

Prohlížeč Opera vypisuje pouze to políčko, takže pro uživatele Opery (a možná i jiných prohlížečů) uvádím, že v jiných prohlížečích je před políčkem text: "V tomto rejstříku lze hledat. Napište klíčová slova, která chcete najít:". V různých prohlížečích se vypisují různé obměny tohoto textu. Celý tento text je vytvořen samotným tagem <isindex>. Jedná se tedy o mimořádně ukecaný tag.

Co to dělá -- jakmile do políčka napíšu "ahoj" a odešlu to enterem, vyvolá se úplně ta samá stránka, akorát bude mít v URL na konci otazník a za ním "ahoj". V dávných dobách se to (prý) používalo pro zadávání hledaného řetězce prvním CGI aplikacím, které uměly vyhledávat. Z toho patrně dodnes zůstalo označení té části URL za otazníkem (kde se dnes nacházejí ?parametry=a-jejich-hodnoty&) jako "search string" nebo "search query". Například v javascriptu je to objekt window.location.search.

Jak už jsem naznačil, tag <isindex> je na nic (nahrazují jej formuláře). Je zavržený a rozhodně ho nedoporučuji používat. Občas jsem jím jenom trápil nic netušící kolegy nebo beznadějné uchazeče o práci, když jsem je žádal, jestli by mi nemohli ve stránce najít a změnit ten text "v tomto rejstříku lze hledat".

Zapomněl jsem ráno zmínit, že ten text samozřejmě změnit jde, dokonce i v Opeře. Je na to atribut promtp. Existuje také atribut action, který by asi měl sloužit stejně jako action v tagu form. Ale netestoval jsem to.

Publikováno 13. září 2004

Článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.