Živé fosílie HTML - ISMAP

ISMAP je zastaralý atribut tagu <img>. Dovoluje zjistit souřadnice kurzoru myši v rámci obrázku. Obrázek musí být uvnitř odkazu. Po kliknutí se souřadnice oddělené čárkou přidávají do URL za otazník. Tímto pokračuji v seriálu o HTML vykopávkách.

Příklad ismap:

<a href="#"><img src="../weblog/images/ecko.jpg" width="342" height="229" alt="kocour" ismap></a>

Výsledek vidíte níže. Zkuste si obrázek přejíždět myší (pokud ji máte) -- ve stavovém řádku byste měli vidět měnící se souřadnice. Můžete si i kliknout (nebojte, href="#" způsobí, že zůstanete na této stránce). Po kliknutí uvidíte souřadnice i v URL adrese.

Kočička Éčko zívá pod Yuhůovo monitorem.

Na co je to dobré

Atribut ismap je označený jako obsolete (po peripetiích s překladem z minulého dílu zůstávám raději u anglického označení), takže by se neměl používat. Zůstal ale v prohlížečích podporován a stále funguje. Zadává se bez hodnoty, prostě ismap. Jsou dva případy, kdy se dá atributu ismap využít:

  1. Při vyměřování souřadnic při tvorbě stránek.
  2. V některých serverových skriptech vyžadujících vstup souřadnic. To jsou mapy na straně serveru.

1) Hodně lidí používá na tvorbu klikacích map (na straně klienta) nějaký editor map. Já často tvořím klikací mapy v HTML ručně a právě na to se mi ismap hodí. Hodím si do obrázku ismap, obalím si obrázek odkazem, vynuluju okraje, přidám si kurzor křížku (style="cursor: crosshair") a ve stavovém řádku pohodlně odečítám souřadnice (příklad použití ismap). Při publikování na web atribut ismap zase umažu, protože tam už pak není potřeba. Jde tedy o pomůcku při tvorbě.

Podobný fígl mi pomáhá při analýze grafických návrhů a cizích stránek. Plácnu si nad stránku absolutně pozicovaný průhledný gif roztažený na sto procent a vidím hned souřadnici každého prvku. Šlo by to přepsat i do bookmarkletu, ale na to jsem moc líný.

Mapy na straně serveru

2) Bylo nebylo. V dávných dobách HTML, kdy ještě neexistovaly klientské mapy a skoro ani formuláře, se CGI skriptům pomocí atributu ismap předávaly souřadnice kliknutí. Tehdy to byla príma vychytávka a "mapy na straně serveru" byly hitem. Uvědomte si, že ještě nebyly tabulky -- klikací mapa byl téměř jediný způsob, jak mít stránku "cool". Kliknutím se souřadnice předaly přes URL, CGI skript na serveru si to vyhodnotil a zpátky poslal určitou stránku. Velká magie. Dnes je to až na výjimky k ničemu, protože se to dá udělat mnohem šetrněji pomocí map na straně klienta (tagy <map> a <area>, zmíněno výše).

Existují ale některé řídké případy, kdy se vyplatí mít mapu spíše na straně serveru než na straně klienta. Zejména pokud má mít mapa příliš mnoho aktivních oblastí. V takovém případě je šetrné naopak použití atributu ismap, protože přitom vyhodnocovací logika zůstává na serveru. Byla tak například donedávna řešena mapa leteckých snímků kladenského okresu (ale okresy se zrušily a doména oku-kl.cz už nefunguje, škoda). Tam se to přesně hodilo. Aktivních oblastí bylo víc než sto, byly pravoúhlé (takže snadno vyhodnotitelné) a přenášet jejich definici v html by bylo náročné.

I v případě, že se tedy hodí spíše serverová mapa, se dá nestandardní atribut ismap nahradit. Je ale třeba obrázek vložit jako obrázkové odesílací políčko formuláře, přesněji tedy jako <input type="image">. Takový obrázek při kliknutí odesílá formulář na adresu definovanou v action a za otazník přidává souřadnice kliknutí. (Příklad uveden dole v příkladu již zmíněném výše.)

Atribut ismap je přes svou zastaralost podporován v prohlížečích Explorer 6, Opera 7 i Mozilla. Při opakovaném klikání se ale chová nevyzpytatelně, což patrně souvisí s tím, že už prostě podporován být nemusí.

Publikováno 5. září 2004

Článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.