Jak psát iso na Windows

Zajímavý Pixyho příspěvek Je kódování windows-1250 standardní? trochu vnáší světlo do toho, co je v českém kódování standardní a co ne.

Já jsem se asi před třemi lety rozhodl, že ač windowsák, budu používat "standardnější" kódování iso-8859-2 namísto obvyklého windows-1250. Teď jsme zrovna s Martinem Snížkem mailem probírali, jak to na windowsech dělat. Je asi 6 možností:

Později doplněné možnosti:

Editor PSPad zvládá v novějších verzích kódování iso také (stažení PSPadu).

A abych nezapomněl, blog píšu v EasyBlogu také v iso-8599-2.

Žádný z těch způsobů není ideální, a tak pokud jste tvorové windowsáčtí a budete asi navždy, doporučuji používat kódování windows-1250 i pro psaní stránek.

Předefinování klávesnice

Následující návod mi poslal Martin Švec:

Kedze rozdiel medzi 1250 a 8859-2 je len v niekolkych znakoch (ľ, Ľ, š, Š, ť, Ť, ž, Ž), ktore staci v kodovani 1250 nahradit inymi znakmi, a tie budu v kodovani 8859-2 nahradene spravnymi znakmi. A tak som prisiel na to, ze mozem prinutit windows aby po sltaceni klavesy "ť" napisal znak "»".
Na Windows 95 a Windows 98 stacilo len v textovom editore replacnut v subore kbdsl1.kbd vsetky znaky ľ, Ľ, š, Š, ť, Ť, ž, Ž znakmi µ, Ą, ą, ©, », «, ľ,®

Co sa tika windows 2000 a windows XP, tam je to s layoutom klavesnice trosku inac. Nie je tam subor .KBD ale .DLL (napr. kbdcz1.dll). Samozrejme ze upravit layout je v .DLL-ku trosku zlozitejsie.

Nastastie (micro$oft vie uzivatela obcas prijemne prekvapit) exitsuje jedna utilitka. Vola sa "The Microsoft Keyboard Layout Creator" a ta umoznuje lubovolne menit rozlozenie klaves na klavesnici.

Takze staci otvorit existujuci layout (napr. kbdcz1.dll) a zamenit prislusne klavesy (program vyzaduje .NET framework). Zmeneny layout sa da potom systemovo oznacit (napr. ISO-8859-2) a hned sa da aj nainstalovat a pouzivat.

Tento článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.