FrontPage 2000

Charakteristiky programu

Co je FP 2000Oficiální ikona programu FrontPage 2000

Program na tvorbu internetových stránek. Všechny internetové stránky jsou psány jazykem HTML. Je nutno si uvědomit, že FrontPage neumí nic víc, než vytvářet soubory v HTML. Co nejde udělat v HTML (ankety, počítadlo, hledání), to nedokáže ani FrontPage (třebaže se tak občas tváří).

Až do konce této stránky srovnávám různé verze FrontPage, takže to můžete přeskočit.

FrontPage 2002 je novější verze, liší se pouze v podrobnostech. Některé věci jsou lepší (zrovna si nemohu vzpomenout), některé horší (práce s odkazy). Je česky, dá se špatně používat nelegálně (vyžaduje registraci).

FrontPage 2003 je nejnovější verze, neměl jsem ji pod rukama. Podle různých materiálů soudím, že je podstatně lepší než verze 2002.

Jak získat FrontPage

FP 2000 je součástí balíku Microsoft Office 2000 Premium Pack, díky čemuž asi nebudete mít problém ho sehnat. Spolu s ostatními programy Office sdílí FP některé funkce jako například kontrolu pravopisu, design a logiku ovládání. Jinak je vidět, že byl do sbírky Office přidán na poslední chvíli, protože nabídky nejsou česky, některé funkce nemá (pomocníka třeba) a některé běžné klávesové zkratky nefungují.

Příbuzní

FrontPage 2000 je následník FP 98, což byly dva programy: FP Editor vhodný pro vlastní tvorbu stránek a FP Explorer, program, který udržoval v kontextu systém souborů. FP 2000 v sobě oba tyto programy spojuje.

Kromě verze 98 existuje i program FrontPage Express, což je také wysiwyg editor, ale je ochuzený o spoustu funkcí. Patří do instalace Windows a Internet Exploreru. Drobnou nápovědu jsem k němu napsal před rokem.

Hlavní pokroky verze 2000

A tak dále, je toho spousta.

Hlavní zklamání

Výrobce

Program je od firmy Microsoft, je možné ho objednat někde na jejich stránkách. Můžete zkusit i českou verzi www.microsoft.cz. Stojí něco málo přes pět tisíc, upgrade z FP 98 asi polovinu. FrontPage 2002 a FrontPage 2003 se dají sehnat odděleně od Office. FrontPage 2003 stojí $199.

Srovnání s konkurencí

Pokud vím, existuje několik desítek HTML editorů pro Windows, z toho asi tucet je wysiwyg (není nutno psát kód). Na špičce jsou v nich programy HomeSite 4.x, Dreamweaver a FrontPage. Druhou ligu tvoří editory dodávané s prohlížeči (Composer, FP Express). Třetí ligou jsou softwary určené původně pro jiný účel (Word, StarOffice, T602). Samozřejmě nemůžu znát všechny, nekamenujte mě, pokud jsem váš oblíbený soft opomněl.

HomeSite je naprostá špička v oboru, ale katastrofálně dopadá snaha vytvořit v něm český text. Přicházejí mi sice občas maily s návodem, jak to vyřešit, ale podle mě to prostě nejde.

Dreamweaver je výborný editor, který umí snad všechno, na co jsem si vzpomněl. Kapku nešikovné je ovládání a rozvržení panelů, kvůli němuž jsem si jej prostě neoblíbil.

Pokud s tvorbou stránek začínáte, bude pro vás FrontPage 2000 až příliš dobrý program. Pokud začátečníci nejste, tak se neodvážím nijak radit; vždycky mě překvapí, jaké maličkosti mohou někomu vadit. Vyberte si podle nálady. Rozhodně ale doporučuji FrontPage všem, kdo jsou zvyklí pracovat v programu MS Word!

Ačkoli si nemyslím, že Microsoft píše nejlepší software, rozhodně nezastávám názor, že co je MS, tak to smrdí. A už z toho, že jsem napsal tento web, můžete pochopit, že programu FrontPage věštím slibnou budoucnost.

Sláva programátorů

Ve verzi 2000 zkuste zmáčknout Shift. Nepouštějte! Zadejte Help - About Microsoft FrontPage, OK. Znovu Help - About... OK. A potřetí Help - About... OK. Měla by se spustit animace s ohňostrojem a jmény vývojového týmu. Příjemnou zábavu!

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní
Encyklopedie FrontPage Reklama PHP Server

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.