Jak se optimalizuje pro weblogy

Optimalizace pro weblogy je způsob, jak článku nebo stránce lacino zvýšit krátkodobě popularitu. Je to stará písnička, ale pro neznalé doporučuji následující postup:

  1. Vyberte si téma, které zajímá spoustu bloggerů. Pokud možno by mělo jít o téma kontroverzní.
  2. Napiště o tom článek, kde část informací bude pravdivá (aby to vypadalo seriózně) a část nějaké bláboly (aby bylo na co reagovat).
  3. Vyberte si nějaké relativně solidní internetové periodikum a pokuste se na něm článek vydat.

Pak už stačí jenom čekat, jak se na to bloggeři sesypou jako vosy na lízátko. Ačkoli budou všichni nadávat, zároveň na ten původní článek všichni odkážou. Pak se ještě začnou linkovat mezi sebou a sláva je věčná.

Taky jsem se chytil. Když jsem před chvilkou dopsal spot Jak je to s optimalizací pro Explorer, kde jsem reagoval na článek Jirky Hlavenky, začal jsem si chvilku klikat. A zjistil jsem, že na ten článek odkazuje spousta dalších blogů. Ne protože by byl dobrý. Odkazují, protože jde o článek kontroverzní.

Netvrdím, že to tak Jirka Hlavenka zamýšlel (asi to nemá zapotřebí). Ale když se nedávno na Lupě odhalovala odvrácená tvář Google (fakt zoufalej článek), tak David Bureš v diskusi poukazoval, že jde o optimalizaci pro weblogy. Podle mě poukazoval správně.

Publikováno 6. února 2004

Aktualizace v říjnu 2007: kontroverznímu publikování za účelem zpětných odkazů se říká linkbaiting.

Tento článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.