Poslání HTML editorů

Dlouho mi vrtalo hlavou, proč tolik lidí odsuzuje wysiwyg HTML editory, zejména FrontPage, když já jsem s FrontPagem tak spokojený. Je to tím, že každý myslíme pod pojmem "HTML editor" něco jiného.

HTML editory se používají ke dvěma základním úkolům: 

  1. výstavba a správa HTML kódu
  2. tvorba a údržba HTML obsahu

Dovolte mi zmínit příklady nejznámějších HTML editorů. HomeSite 5 je klasický příklad editoru (strukturního), který slouží ke kódování. Dreamweaver je něco mezi. FrontPage je ve skutečnosti mocný nástroj pro správu obsahu

Pokud se někdo snaží FrontPage používat jako nástroj pro návrh dobrého kódu, tak velmi pravděpodobně pohoří, protože FrontPage se snaží ten kód upravovat podle sebe a je v tom pak bordel. Tím si vysvětluji tolik záporných reakcí na FrontPage (např. "jak můžeš psát o takovym SHITU!!!" apod.). Další problém je možná v tom, že FrontPage má zoufale lživou nápovědu a marketing, takže je těžké přijít na to, co funguje a co ne.

V HomeSite miluju klávesu F12, která mi v jediném mžiku ukáže, jak bude právě upravovaný kód vypadat v prohlížeči. HomeSite mi s psaním kódu moc nepomůže (kromě předdefinovatelných tlačítek), ale zase mi do toho nekecá a výborně spolupracuje. Což je perfektní na stavbu nových designů. Kdybych ovšem chtěl v HomeSite psát delší texty, tak by mě to brzo přestalo bavit. O automatickém vkládání includů nebo např. o publikování všech změn jedním tlačítkem (jako je to ve FrontPage) si můžu v HomeSite nechat zdát. 

Takže když mluvíme o HTML editorech, nerozumíme si. Správa kódu a správa obsahu jsou totiž dvě hodně různé věci.  

Tento článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.