Postoj lamy, příklad s mobilem

Když děláte web nebo cokoliv jiného komplikovaného, musíte počítat s tím, že s tím pak budou zacházet lamy. Aby to nakonec fungovalo, musíte buď na lamě testovat, nebo sami jako lamy myslet. Myslet jako lama (lama = nezkušený uživatel, nemotorný začátečník) je těžké, pokud o dané oblasti už něco víte. Ale dá se to simulovat přenesením se do jiné oblasti.

Já například nechápu mobily. Co -- nechápu -- já je dokonce nemám moc rád! Jsem mobilová lama. Pomáhá mi to projektovat se do lamy webové, a tak dělat lepší stránky (v poslední době do toho spíše někomu kecat).

Jednou z nejčastějších chyb jakékoliv činnosti je používání interního jazyka, který je nesrozumitelný. Připadá vám to samozřejmé, ale vtip je v tom, že taková nejasná slova a sousloví jsou na každém kroku.

Když jsem měl nový mobil, tak mě zpočátku trochu bavilo si s ním hrát. Mělo to různé PINy, PUKy a já nevím jaká číslíčka. Mám od té doby dokonce svoje telefonní číslo, na které mi lidé mohou volat. Pořídil jsem si simku s tarifem Twist u Paegasu. Pak mi došel kredit a já si šel koupit kartu.

Moje dobíjecí číslo

Nad novou kartou jsem zůstal v rozpacích stát. Neuměl jsem telefon dobít, protože jsem nebyl doma a nepamatoval jsem si svoje dobíjecí číslo. Na dobíjecí kartě totiž stálo:

* Zadejte prostřednictvím klávesnice vašeho mobilního telefonu volbu *102*vaše dobíjecí číslo# (bez mezer) a potvrďte ji jako běžný hovor.

No jo, ale jaké je moje dobíjecí číslo? To bude určitě něco z těch papírů, co byly v krabici s mobilem a co jsem je nečetl! Stál jsem na Smíchově v Carefouru, zmateně jsem koukal na mobil a na kartu a strašně nenápadně mě přitom sledovala místní ochranka. OK, jedu domu, snad to vyřeším.

Jenomže jsem si pak večer prolistoval příručku a svoje dobíjecí číslo jsem tam nenašel. Jsou to už skoro tři roky, ale pamatuju si jako dnes, jak jsem se potom ptal kamarádů, jak že se mobil dobíjí. Samozřejmě, že moje dobíjecí číslo bylo to setřené číslo pod lakem na kartě, ale jak jsem na to měl sakra přijít?

Jsem normální, nebo jsem lama?

Přitom by stačilo, kdyby na kartě nepsali "vaše dobíjecí číslo", ale jenom "dobíjecí číslo". To bych pochopil. Takhle jsem si ovšem připadal jako debil.

Jako já musím pracovat s mobilem, tak je na světě hodně lidí, kteří musejí pracovat s webem. Taky tomu nerozumějí, nemají web rádi (občas je to nenávist), ale potřebují s ním pracovat. Téměř na každém kroku řeší nějakou záhadu (kliknout jednou, nebo dvakrát?). Možná si řeknete, že to je postoj lamy. Ale já spíš myslím, že to je postoj normálního člověka.

Publikováno 4. listopadu 2004

Článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.