Proč podepisovat stránky

aneb račte se podepsat

Jakmile není na nějakých stránkách uvedeno jméno autora nebo jméno společnosti, která stránky provozuje, vzbuzuje to ve mně nedůvěru.

Například Petr Weida odkazoval ve čtvrtek na web Czechhosting.net (nějaké srovnání hostingů). Celý web vypadá zajímavě a určitě je v něm spousta práce, ale nedá se vůbec najít, kdo jej provozuje. Veškerý kontakt se omezuje na email info@ta.samá.doména. Čili anonym. Je fakt, že tam můžu napsat email a o provozovateli se z odpovědi něco dozvědět, ale já se s anonymy moc rád nebavím.

Občas přemýšlím o tom, co vede autory podobných anonymních webů k zamatlávání své identity (stejně se stopa dá zjistit z výpisu domény). Důvody mívají dva:

Tou čertovinou myslím zejména skrytou propagaci vlastních služeb. Pozor, neříkám, že to tak dělá Czechhosting.net! Ti se spíše zapomněli podepsat. Takové opomenutí je velmi častý jev. Občas je to tajné skoro jak BIS. Například na serveru owebu.cz (web úrovně rozličné, ale přispívá tam mj. Plaváček) podpis také chybí. Když jsem napsal adminovi dotaz na identitu provozovatele, že bych je třeba blognul, dostal jsem milou stručnou odpověď:

A kdepak bys nás chtěl blognout :-))

Teprve ve druhém mailu jsem se dozvěděl, že se admin jmenuje "michal" (sic!), ale že "jich je více".

K čemu že podpis

Jméno vyvolává důvěru. Kdo se nepodepíše, tomu nedůvěřuji. Klikám opatněji. A pak nikdy nic neobjednávám na webu, kterému nedůvěřuji -- chovám se v tomto ohledu stejně jako tisíce dalších lidí.

Já vím, může tam být falešné jméno. Co nadělám? Podpis není postačující podmínka důvěry, je to ale podmínka nutná.

A ještě jedna věc -- nepodepsané weby se snažím neodkazovat (až na výjimky). Naučil jsem se to od Marka Prokopa.

Aktualizace: děkuji Martinu Kuželkovi, jednomu z provozovatelů czechhosting.net, za jeho komentář pod článkem. Web provozuje s bratrem a absence stránky s kontaktními údaji byla zřejmě jen dočasná. Kéž by to tak bylo všude.

Publikováno 26. července 2004

Článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.