Výsledky pokusu se slovenštinou

Pouhý překlad jedné stránky do slovenštiny přináší z vyhledávačů deset návštěvníků denně.

Vytáhnul jsem si z logů údaje o úspěšnosti slovenského překladu hlavní stránky Jak psát web, který jsem sesmolil za pomoci několika slovenských dobrovolníků před měsícem. Cílem překladu bylo získat návštěvníky hledající ve slovenštině, zejména na www.google.sk. Zpracovával jsem si logy za posledních devět dní (jsou v tom tři víkendové dny). Odfiltroval jsem roboty, vytáhnul jsem si referrery té slovenské stránky a setřídil podle domény druhé úrovně:

přístupů / referrer
    109 "-"			# neznámý referrer
     10 search.atomz.com 	# interní vyhledávač
      1 search1.seznam.cz 	# fulltext Seznamu (Google)
      1 www.google.at		# rakouský Google
     19 www.google.com
     71 www.google.sk
    153 www.jakpsatweb.cz 	# tento web
      2 www.zoznam.sk		# (jak jsem se tam dostal?)

Z Google.sk, na který jsem se zaměřoval, přišlo 71 uživatelů, kteří položili 45 unikátních dotazů (žádný ne více než třikrát). Z devadesáti celkových googleovských příchodů jich příznak hledaného jazyka slovenštiny (lr=lang_sk) obsahovalo sice pouze 38 (z toho 4 z google.com), ale asi padesát dotazů, které lang_sk neobsahovaly, byly (zdá se) všechny slovensky.

Devadesát dva příchodů z vyhledávačů za devět dní se mi zdá docela hodně. Těžko ale zevšeobecňovat, jestli by podobně úspěšný byl překlad hlavní stránky jiného webu. Pravděpodobně bude nejvíc záležet na tematickém zaměření stránky, ale v případě statických webů by to rozhodně stálo za pokus. Ve prospěch mého překladu mluví fakt, že obsahuje 10 kB textu, což je docela dost. Na stránku ale vedou pouze tři odkazy a má toolbar GPR jen 3, takže žádná super optimalizace. Ze slovenské stránky vedou odkazy na ostatní texty v češtině, není s tím žádná práce.

Velkou radost jsem měl z měření, kolikrát se slovenská hlavní stránka ocitla mezi referrery. Na celkem 370 přístupů živých uživatelů (ne robotů) připadá 1892 přístupů na další stránku s referrerem slovenské verze. Aneb 5,1 dalších "kliknutí" ze slovenské stránky dál! Znamená to, že se uživatelé na stránku nedostali omylem, ale začali ji používat. Rád bych ještě jednou poděkoval všem, kdo mi s překladem pomohli.

Publikováno 23. února 2004

Tento článek je původně z weblogu

V březnu 2024 jsem slovenskou verzi pro neaktuálnost zrušil a přesměroval na hlavní stránku v češtině.

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.