100 odkazů na stránce

Není pravda, že by Google bral v úvahu pouze prvních 100 odkazů na stránce, jak se občas tvrdí. Lze to vyvrátit na jednoduchém příkladu. Co se vyhledávačů týká, vždy je snazší něco vyvrátit, než něco potvrdit :-)

Vlastně píšu reakci na konferenční dotaz Tomáše Hodbodě 100 odkazů na stránce:

Jak Google postihuje stránky s více jak 100 odkazy na stránce? Přímo je peanlizuje, nebo "pouze" nepředává PageRank ostatním odkazům?

Google odkazy používá minimálně na dvě věci. Jednak si pamatuje, která stránka na kterou odkazuje. Za druhé používá text odkazu a přičítá ho k dobru odkazované stránce. Lze jednoduše dokázat, že v obou aspektech nejsou sté a další odkazy zahazovány:

Na hlavní stránce Jak psát web mám asi 140 unikátních odkazů. Asi sto čtyřicátý je odkaz na encyklopedii tvorby webu. To je taková stránka, kterou jsem kdysi začal psát a pak jsem se na to vykašlal, takže na ni vede málo odkazů. To se mi teď hodí.

Když se podívám, která stránka podle Google odkazuje na encyklopedii, vypíše se mi i hlavní stránka, kde je odkaz sto čtyřicátý. Takže pro tento účel Google nižší odkazy bere v úvahu. Jestli přitom předal nebo nepředal PageRank, se nedá nijak zjistit a je zbytečné o tom spekulovat. IMHO předal, proč ne?

Z hlavní stránky vede na encyklopedii text odkazu "v encyklopedii". Hledám-li na tomtéž webu přesnou frázi "v encyklopedii", najde se samozřejmě hlavní stránka (je na ní ten text). Jenomže se najde i encyklopedie, ačkoli se na ní fráze "v encyklopedii" nevyskytuje. Znamená to, že Google přičetl frázi "v encyklopedii" k dobru cílové stránce a že tedy sto čtyřicátý odkaz nezahodil ani pro tento účel.

 

Publikováno 1. února 2004

Tento článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.