Teorie blognabráchismu

Pojem "blognabráchismus" vymyslel nedávno někdo geniální (zrovna nevím kdo*). Jedná se o označení faktu, že české blogy jsou narozdíl od blogů zahraničních nudné tím, že veškerou inspiraci hledají v sobě navzájem. Například pokud blog X vysloví myšlenku, blog Y vzápětí píše o tom, že blog X vyslovil myšlenku, a blog Z poznamená, že blogy X a Y píšou o myšlence. Blog AA s myšlenkou nesouhlasí a blog AB poznamená, že blogy X, Y a Z zaznamenaly myšlenku a že blog AA nesouhlasí. Nakonec autor blogu X poděkuje ostatním za to, že myšlenku rozvedli.

Není to nuda? Čím to je?

  1. Překvapivou skutečností je, že české blogy mají (zatím) tak z poloviny téma zhruba řečeno "jak se mají dělat stránky lépe". Je to asi náhoda, možná za to může weblog Sovy, který se leckdo (včetně mě) snaží napodobovat nebo alespoň komentovat. Co jsem si všiml, tak zahraniční blogy mají mnohem širší záběr.
  2. Pokud tedy blogy mají úzké téma, zužuje se oblast použitelných podnětů. Podnětem mohou být:
    • články odborných v internetových časopisech
    • články v zahraničních stránkách
    • články v českých blozích
    • vlastní nápady
  3. České internetové časopisy na téma dělání stránek občas sice nějaký zajímavý článek přinesou, ale na každodenní blogování to fakt není. Časopisů je málo a většina článků je špatných (je mi líto).
  4. Abych zablogoval článek v angličtině, tak ho musím přečíst a na to nemám čas, protože anglicky čtu pomaleji a zhusta mě to ani nebaví. Hlavně ale nepoznám dobrý článek, který za to stojí, od špatného. Podobně na tom budou asi ostatní čeští bloggeři, snad s výjimkou Marka Prokopa či Lukáše Oborského.
  5. Takže pokud dojdou vlastní nápady,
  6. tak nezbývá, než komentovat jiné blogy, protože -- přiznejme si to -- jsou zábavné, aktuální. Za každým blogem si lze jednu bytost (nebo víc) představit, není to anonymní. Ale hlavně: čtenáře odnepaměti drží příběh.  Názory autora blogu a odkazy na jiné blogy příběhem jsou.

Proto tu máme blognabráchismus.

* Doplněno: termín blognabráchismus vymyslel Erik Piper, který se podílí na překladech článků na Interval.cz. K tomu dodává:

Geniální český "blognabráchismus" by nemohl vzniknout bez existence podobně geniálního zahraničního ekvivalentu "blogrolling", který byl použit v daném článku. (A také ne bez zvukové ekvivalence [blaag] <==> [jaa].) (Erik Piper, e-mail, 8. 4.)

Tento článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.