Prostřední velikost písma používá 92% Explorerů (2004)

V uplynulých dnech jsem na svých stránkách měřil aktuálně nastavenou velikost písma uživatelů Internet Exploreru. Vzorek byl asi 2800 unikátních IP (10 tisíc návštěv). Zde jsou výsledky:

Běžné nastavení Internet Exploreru
Velikost písma zastoupení
nejmenší (9pt) 0,8%
malé (10 pt) 2,6%
střední (12pt) 92,1%
velké (14pt) 2,1%
největší (16pt) 2,4%

(Údaje jsou v jednotkách pt, protože si je tak Explorer počítá vnitřně.)

Myslím, že můj web není co do nastavení písma ničím výjimečný, takže si dovolím výsledky zobecnit. Osm procent uživatelů Internet Exploreru tedy pravděpodobně i na vaše stránky přichází s nastavenou velikostí písma jinou než prostřední (chápanou jako standardní). Jsou webdesignéři, kteří ladí svoje stránky jenom pro prostřední písmo. Dělají to tak správně? Je osm procent málo nebo hodně? Já myslím, že je to hodně a že by se stránky měly ladit pro všechny velikosti písma (a zcela samozřejmě by se měly velikosti písma dělat zvětšovací). Ale přiznám se, že jsem u středního písma čekal menší číslo než 92%.

Velikost písma se v Exploreru dá zvětšovat pomocí příkazu Zobrazit > Velikost textu. Domnívám se, že to velké množství lidí neví. Z deseti tisíc návštěv si za pět dnů na měřených stránkách písmo změnili pouze dva uživatelé (to jsem se snažil sledovat také)!

Možná vás zajímá, proč jsem neměřil i jiné prohlížeče než Explorer. Prostě protože bych to musel podmínkovat a stejně by z toho bylo málo dat, navíc příliš variabilních. Někdy příště. V Exploreru jsem prostě na zvoleném elementu zaznamenával nestandardní vlastnost currentStyle.fontSize.

Ještě jedna zajímavá věc vyšla. Je sice statisticky velmi slabá, ale říká, že čím má uživatel Exploreru větší monitor, tím spíše má nastavené prostřední písmo. Naopak na obrazovce s šířkou 800 pixelů (15% lidí) je zastoupení středního písma "jen" 90% a největší písmo tam má 3,7% uživatelů.

Publikováno 9. listopadu 2004

Článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.