Zvyšuje accesskey použitelnost stránek?

Začínám se domnívat, že ne.

Accesskey je HTML atribut, který dovoluje aktivovat nějaký prvek na stránce stisknutím určité klávesy. Například odkazu se dá klávesa přiřadit takhle: <a href="cilova_stranka.html" accesskey="d">Odkaz</a>. Odkaz je nyní asociovaný s klávesou d. Tolik teorie horkých kláves dokumentu. A teď proč si myslím, že je accesskey skoro nepoužitelná věc:

Když například chcete aktivovat a prokliknout odkaz s accesskey="d", tak v Internet Exploreru musíte dát Alt + D a Enter. Oproti tomu v Mozille (pro Windows) stačí písmenko d pro označení odkazu, kdežto Alt + D odkaz rovnou proklikne. Můžete si to vyzkoušet na stránce únorového archivu konference SEO. No a třeba v Opeře ani nevím, jestli accesskey vůbec nějak funguje, nepodařilo se mi to použít.

A teď další problémek: mám ve zvyku používat klávesovou zkratku Alt + D na označování adresního proužku v Exploreru i v Mozille. (Například je to hodně rychlé na kopírování adresy aktuální stránky: Alt + D, Ctrl + C.) Jenomže když se dostanu na stránku, která klávese D pomocí accesskey přiřazuje určitý prvek nebo akci, místo označení adresy se mi aktivuje nějaký odkaz, v Mozille dokonce rovnou proklikne! Dost pakárna.

Říkáte si možná, že to alt + D je nějaká moje úchylka a máte asi pravdu. Jenomže znám spoustu lidí, co si třeba klávesovou zkratkou Alt + O otevírají menu oblíbených položek. Zobrazení zdroje se v Exploreru dělá Alt + Z, Z. Mizející stavový řádek Alt + Z, T. A tak dále, klávesových zkratek je spousta, nejen v Exploreru. Přiřazení accesskey to jenom komplikuje.

Dříve atribut accesskey vypadal jako na výborný nápad. Jenomže nejednotná (a trochu hloupá) implementace v prohlížečích to pokazila. Uživatelé dnes tak nejsou na horké klávesy dokumentu zvyklí, a proto je jejich použití spíše překvapuje. A tak vždycky u accesskey výrazně vyznačte, že je horká klávesa použita. Nejlépe podtržením písmenka a když to nejde (v odkazech), tak asi ztučněním písmenka.

Osobně ale vidím dnešní roli accesskeys pouze v intranetech pro urychlení rutinních akcí, kde přesně víte, jak uživatelé stránky používají a zda jim to nedělá problém.

 

Publikováno 12. února 2004

Tento článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.