Živé fosílie HTML 1/6 - XMP

XMP je historický a zavržený HTML tag, který je přes svou historičnost stále podporován v dnešních prohlížečích. Párový tag <xmp> způsobí, že se v něm zanořené tagy nevyhodnocují a vypisují se spolu s okolním textem do stránky včetně svých zobáčků.

Příklad použití tagu <xmp>

<xmp>
   <a href="stranka.html">Odkaz</a>
</xmp>

V prohlížeči se místo podtrženého funkčního odkazu objeví přesně tento text:

   <a href="stranka.html">Odkaz</a>

Tag <xmp> se velmi podobá tagu <pre>. Stejně jako PRE zobrazuje bílé znaky zdroje, udržuje původní formátování a vypisuje se neproporcioálním písmem (nejč. Courierem). Jinak řečeno XMP se od PRE liší jenom tím, že vypisuje i tagy (ještě jinak řečeno PRE tagy vyhodnocuje). Více si s tímto tagem jistě vyhrajete sami. Příklad na xmp.

Tag XMP byl už v roce 1998, kdy jsem jej objevil, prakticky zapomenutý. Nevím to jistě, ale myslím, že pochází ještě ze SGML (předchůdce HTML). Ve čtvrté verzi HTML, kterou dnes doporučuji používat, už XMP není a je zavržený (obsolete).

Co konkrétně to "zavržení" znamená?

Že ten tag v budoucnu sice může, ale nemusí být dále podporován (plus že samozřejmě není validní podle žádné nové normy). Konkrétně je ta "možná nepodpora" třeba vidět na příkladu XMP v prohlížeči Opera. Chose sice (viz odkaz níže) uvádí, že XMP v Opeře chodí, ale mně nechodí (chová se pouze jako tag <pre>).

Ačkoli se dá bez tagu <xmp> obejít, přece existují situace, kdy je jeho použití pohodlné. Zrovna konkrétně v tomto blogu jsem zpočátku koketoval s tím, že bych příklady kódů vkládal do <xmp>. Bylo by to velmi rychlé (nemusel bych zobáčky psát pomocí entit &lt; a &gt;). Pak jsem si ale řekl, že zas takové prase nejsem. Při použití zavržených tagů se totiž dost často vynořují různé neočekávané problémky, což nemám zapotřebí (například špatné pozdější kopírování textu, Opera xmp asi nebere apod.).

Abych se o <xmp> rozepsal, mě vyzval Pixy v komentářích pod jedním svým článkem. Mile rád tak činím. Pixy momentálně zrovna zápolí s javascriptem. V situaci, kdy se někdy zapisuje skript skriptem (ano, jsou takové případy) a blbne to, je zrovna dobré podívat se bookmarkletem s použitím XMP na "mezivýsledek". Více a lépe o tom píše Chose (odkaz přestal fungovat), jeden z nejlepších českých HTML kodérů, který mě mimochodem tuto metodu naučil osobně (díky).

Kromě zavržených existují tagy a atributy nedoporučené (deprecated), většinou jde o formátovací tagy a atributy. Spolu se zavrženými tagy a atributy tvoří množinu postupů, které se při tvorbě snažím co nejvíce vyhýbat. Občas se ale něco ze starého nářadí hodí. Někdy jsou to opravdu užitečné věci, jindy jsou jen pro pobavení či poučení.

Když už píšu o <xmp> a <pre>, za domácí úkol si prostudujte podporu zajímavých zavržených tagů <plaintext> a <listing>, které jsou myslím úplně k ničemu. Příště se podíváme na další vykopávku, ovšem užitečnou.

Aktualizace: Jirka Bureš se pozastavil nad termíny obsolete a deprecated a překládá je trochu lépe. Já tomu rozumím tak, že obsolete je cosi objektivně zastaralého, kdežto deprecated je sice ještě platné, ale subjektivně nedoporučované.

Publikováno 29. srpna 2004

Článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.