Hlavně vytrvalost

Dost často mi začátečníci posílají dotazy týkající se tvorby stránek. Pokud se nějaký dotaz moc často opakuje, udělám o tom sólo stránku. Teď ale dostávám dost dotazů, se kterými si nevím rady. Znějí přibližně takto:

"Ahoj, už si 14 dní dělám stránky v HTML a CSS. Chtěl bych poradit, jestli se mám dál věnovat Javascriptu, PHP nebo Flashi..."

S různými obměnami se ten dotaz objevuje tak ob týden. Odpovídám na něj zpravidla v tom smyslu, že to záleží na tom, co chce vlastně tazatel dělat. To ale on většinou sám neví. Ta jeho otázka totiž v podtextu znamená "co potřebuji k tomu, abych byl na netu úspěšný?"

Já sice nevím, co vede k úspěchu, ale vím dost přesně, co přináší neúspěch naprosté většiny začínajících webových autorů. Nechají toho.

Trochu mi to připomíná učebnice managementu a angličtiny od Davida Grubera. Proč se lidé nenaučí anglicky? Protože to vzdají. A proč to vzdávají? Nemají motivaci a nemají návyk. Mohl bych tu přepsat Gruberův psychovzorec koncentrace, ale to by bylo na dlouhé povídání. Někdy příště.

Moje rada začátečníkům tedy nakonec zní: zůstaňte u HTML a CSS a až za čtvrt roku zjistíte, že vás to fakt baví, tak poznáte sami, co se budete potřebovat naučit.

 

Publikováno 28. března, asi 2002

 

Aktualizace 2012: Na vyznění článku nemusím nic měnit. Jenom ten "psychovzorec" Davida Grubera rozhodně už popisovat nikdy nebudu, protože nemám Davida Grubera už moc rád. Je to velmi působivá osobnost a z jeho knih se lze mnoho naučit, zejména protipříkladem. Neznám sebestřednějšího autora.

Tento článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.