Pročpak s tím neumím?

esej

Pro webového profesionála je těžké vcítit se do uživatelů, pro které není internet denním chlebem. Každý to řeší jinak, například já se schválně odmítám učit některé příliš moderní věci. Jinak řečeno snažím se weby ovládat jako úplný kretén, jenže mi to moc nejde.

Mimo web to vcítění mám ale snadné. Třeba teď mám nový mobil a jsem z něj trochu zoufalý. Neumím na něm skoro nic. Po několika hodinách učení (a stovkách chyb) se mi podařilo navázat hovor a napsat esemesku. Možná si říkáte co je na tom těžkého, ale fakt nechápu, proč má ten Ericsson to tlačítko jako-že-NE napravo. Alcatel i Nokia, co jsem měl předtím, to měla nalevo. Tlačítka jsou navíc příšerně mrňavá. Snadno se ukliknu. Veškeré návyky jsou tak definitivně v prachu (učil jsem se na mobilu psát levou rukou bez koukání jako na klávesnici). Menu je plné neznámých funkcí. Kéž by ten telefon uměl jenom esemeskovat a telefonovat! Na běžnou věc teď potřebuju dvakrát víc kliknutí.

A tak něco, co na první pohled vypadá jako pokročilejší technologie, je jenom šunt. Připomíná mi to vývoj některých mých oblíbených webů. Napadá mě Blogportál a Navrcholu. Byly to skvělé a užitečné weby, ale po té, co se "zdokonalily", jsem je raději přestal používat, tak moc jsem byl z nových verzí zmatený.

Podobné poznatky vyjadřuje Patrik Zandl (akorát tomu narozdíl ode mě rozumí): Jste dost chytří pro chytrý telefon? Já evidentně ne.

 

Publikováno 17. listopadu 2003

Tento článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.