Zpětné udržování souvislostí

České internetové časopisy zanedbávají navigaci mezi díly svých seriálů. Z malého testu, který jsem si mezi nimi provedl, mi s relativním úspěchem vyšly pouze Interval.cz a Měšec.

Jde o tohle: když píšete čtvrtý díl seriálu, přihodíte na konec odkazy na předcházející tři díly. První díl si už ale po napsání čtvrtého dílu žádný redaktor neotevře, aby tam odkaz na čtvrtý díl dopsal. Výsledkem je, že čím více se čtenář pídí po souvislostech, tím více se dostává do zastaralé minulosti, protože ze starých článků nevedou odkazy na nové.

Údržba obsahové struktury webu je práce. Tvrdá práce. Občas si mi provozovatelé internetových časopisů postesknou, že by byli rádi, kdyby se jejich články staly encyklopedickým obsahem, kam by čtenáři chodili pro cenné informace. Což o to, hodně českých odborných článků vskutku hodnotných je. Chybí jim ale související odkazová struktura, a tak zapadnou v balastu.

Zkuste si třeba hledat na Google "seriál site:lupa.cz" nebo "seriál site:zive.cz". Projel jsem těch serverů takhle víc. Najdete hodně článků ze seriálů, na Živě třeba docela slušný seriál o PHP od Miloslava Ponkráce. Pokud byste se ovšem z prvního článku série chtěli dostat na díl druhý nebo devátý, prakticky nemáte šanci. V devátém díle jsou ovšem naopak vypsány odkazy na díly předchozí. A takhle je to skoro všude.

Na této odkazové struktuře je samozřjemě nejhorší nepoužitelnost pro uživatele. Věřím ale, že vás - moji milí čtenáři - bude zajímat i vliv na SEO. Nemusím ani složitě počítat ranky, stačím si s prvním přiblížením -- s počtem zpětných odkazů. Na první díl vede nejvíce odkazů (z následujících dílů), a tak ho vyhledávač při výpisu upřednostní. Paradoxně je to ale díl nejméně zajímavý, neb z něj nelze nikam doklikat.

Radost mi udělal nakonec Interval. Do nových seriálů vkládá (pravděpodobně nějakým chytrým includem) na konec článku přehled všech dílů seriálu. Je to vidět třeba na prvním článku o WebML. Zatím to není ve starších seriálech, což je pochopitelné -- chce to spoustu redakční práce. Ještě víc by to ale chtělo ty staré články probírat a nové odkazy do nich dopisovat.

Já vím, že už je to dlouhé a nebaví vás to číst, ale ještě dva úsměvy.

  1. V příštím díle se podíváme na ... a chybí odkaz, i když je to už dva roky staré.
  2. Co je ale horší -- občas chybí odkaz i na předchozí díl: V minulém díle jsme si ukázali, jak ...

No jo, web není knížka, není to žádná sranda. Nestačí to poslat do tiskárny, musí se na tom makat. Nebo se smířit se skomíráním.

Doplněno: docela mě mrzí, že jsem si neproklikal linuxová periodika. Root, ABClinuxu i Linuxzone mají seriály velmi pěkně provázané. Upozornil Zdeněk Bohdanecký Jr.

 

Publikováno 20. dubna 2004

Tento článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.