Uživatelský styl bookmarkletem

Některé stránky na webu prostě nepřečtu. Buďto mají mrňavé písmo, které nejde zvětšit (je definované v pixelech nebo v pt), nebo to není pořádně vidět nebo prostě tak.

Vlastní vzhled do cizí stránky

Prohlížeče umějí přidávat ke stránkám tzv. uživatelský styl. Je to prý primárně určeno třeba pro postižené uživatele se slabým zrakem, aby si mohli nadefinovat třeba větší písmo. V každém prohlížeči se taková věc nastavuje jinak, např. v Internet Exploreru 6 Nástroje > Možnosti Internetu > karta Obecné > Usnadnění > 'Formátovat dokumenty pomocí vlastních předloh se styly' a tam se vybere css soubor z disku.

Nemyslím si, že je to moc použitelná věc.

 Do toho nejdu. Potřeboval jsem vymyslet, jak svůj konkrétní styl (css soubor) stránce nepřiřazovat automaticky, ale až když chci. A na to je dobrý bookmarklet.

Co je bookmarklet

Přesnou definici nevím, ale chápu to jako javascriptový kód uložený v adrese oblíbené položky. Zvolením té oblíbené položky se nepřejde na jinou stránku, ale provede se skript. Taková "oblíbená položka" nezačíná protokolem http:, ale pseudoprotokolem javascript:.

Jak vytvořit bookmarklet: já si většinou uložím do oblíbených nějakou náhodnou stránku. Pak kliknu na vlastnosti a změním jméno a adresu. Adresa oblíbené položky toho mého bookmarkletu je následující:

javascript:document.createStyleSheet('file:///c:/pokusy/user.css','0');void(true)

Za file:/// je třeba napsat cestu k uživatelskému css souboru na disku.

Co dát do uživatelského stylu

Já dost často spoléhám na to, že většina prostého (čteného) textu je v tagu <p>, tak ve svém css souboru mám zatím jenom:

p {font-size: medium !important; line-height: 2}

Čtené texty tak mají dostatečnou (+ zvětšovací) velikost a výšku řádku dvojnásobnou, takže oči dobře skáčou po řádcích.

Jak používat bookmarklet

Normálně se zvolí z menu oblíbené (dá se vytáhnout do panelu nebo přiřadit klávesové zkratce). Souborů je možno vytvořit si víc a zapínat je postupně.

Tento můj bookmarklet funguje jenom v Internet Exploreru (jinde nepotřebuji, aby fungoval). Asi by to šlo upravit i pro jiné prohlížeče.

Nedávno Marek Prokop oprašoval myšlenku tzv.css signatury, která spoléhá na to, že autoři stránek budou dávat do tagů <body> jednoznačný atribut id. To většinou dělat nebudou. Tenhle bookmarklet je větší sranda :-)

 

Publikováno 4. března 2003

Tento článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.