Rok 2003: koncová zařízení

připojení a velikost monitorů

Minule jsem rozebíral rok-2003-prohlizece.html, nyní se pustím do rozvahy nad připojením a velikosti monitorů. Rozumím tomu ještě méně než předchozímu tématu, takže bude legrace.

Dlouhodobě se průměrné připojení uživatelů na net stává stále rychlejším. Letos to pokračovalo, ale ne nijak plošně. Na jednu stranu jsou stále běžnější pevné linky (zejména myslím díky wi-fi připojení a štědrým zaměstnavatelům), ale objevují se i nové pomalé formy připojení, třeba přes GPRS. Většina lidí se připojuje dial-upem přes telefon.

Co z toho vyplývá pro autory stránek: běžná rychlost připojení je stále většinou malá. Rozhodně menší, než jsou mnozí ochotni předpokládat na základě svých zkušeností z pevné linky. Takže stránky se dělají datově stále příliš velké. Jde ovšem pouze o můj názor a navíc jsem o tom už psal.

Pomalé připojení mají i všichni, kdo čtou web z palmu, ipaqu nebo podobných mobilních věcí. Navíc mají i mrňavý display (třeba kolem 320 pixelů). Teprve během posledního roku jsem si všimul, že někdo vyžaduje, aby stránka byla čitelná i na mrňavém displayi. Pochopil jsem to při čtení článků ze serveru Lupa.cz na ipaqu. Nakonec jsem se naučil raději zobrazit zrdoják článku, ten se na obrazovku zalamoval a dal se číst.

V této souvislosti opět extrémně vyhrávají beztabulkové layouty, protože v těch je tok textu lineární (zjednodušeně řečeno). Například prohlížeče na Windows CE letos moc kaskádové styly neuměly, zato tabulky uměly. Pro tabulkové layouty je to paradoxně nevýhoda, protože obrovské celostránkové tabulky článku se sice vykreslí správně, ale na malý display se nevejdou a nedají se číst. Lineární text ano.

Zase jsem ujel k layoutu, ve skutečnosti jsem chtěl probrat velikosti obrazovek a oken. Ale ono to s tím souvisí. Hodně lidí si mi stěžuje, že ještě existují malá rozlišení 800x600 a menší, zejména 640x480. Přejí si, aby tato menší rozlišení postupně vyhynula a oni by mohli dělat stránky široké, jak je napadne (třeba 1024). Jenomže je to úplně špatná úvaha. Jednak budou stále přibývat mobilní a menší zařízení, ale hlavně lidé mají sklon používat pro čtení okna užší, než je obrazovka. Nemám pro to zatím žádná data, ale myslím si to.

Paradoxně větší problém s rozvržením stránky ve vztahu k obrazovkám přináší neustálé rozšiřování monitorů. Teda alespoň pro webdesignéry chtějící dělat dobře použitelné gumové stránky. V případě volné délky řádku odvozené od šířky prohlížeče způsobují široké monitory příliš dlouhé řádky na čtení, které se blbě čtou. To je věčný spor volná kontra fixní šířka stránky. Ten spor se letos mimochodem také nevyřešil (protože je z principu neřešitelný).

Proč o tom píšu: letos se ale dlouho trvající trend rozšiřování průměrného monitoru hodně zpomalil. Opět pro to nemám žádná data, prostě to tak nějak vůkol sleduji. Z mého pohledu je to zpomalení dobré. Vysvětluju si to dvěma věcmi: jednak zdá se neplatí poučka že čím větší monitor, tím lepší zážitek. Jako si noviny při čtení překládáte, tak se dá číst i na malém monitoru. Druhý důvod je způsoben nástupem LCD displayů. Zazobanci, co by si normálně koupili devatenáctku s 1600 pixely na šířku, si raději koupí menší a stejně drahé LCD.

 

Publikováno 30. prosince 2003

Tento článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.