O software 2/3 - začátečníci

Ti, kdo začínají s tvorbou webových stránek, mají problém najít programy, které by jim umožnily snadnou práci. Zkusím popsat, co by to mělo umět. A taky se budu zastávat wysiwyg editorů.

Na můj minulý spot Pišme o software 1/3 se objevila slušná řada reakcí (odkazy jsou pod spotem). Děkuju, bude se to hodit. Většina příspěvků je seznamem používaných programů, zpravidla jsou to nástroje profesionální, používané zkušenými tvůrci.

Jenomže abyste mohli pracovat třeba s takovým HomeSitem, potřebujete znalosti značkovacího jazyka. Ale co s tím mají dělat amatéři, zejména ti starší nebo ve středním věku? Věřte mi, že ne každý inženýr nebo knihovník je ochoten učit se HTML, natož pak CSS. Možná si říkáte, že to je jejich blbost, když nejsou ochotni se to naučit. Je to ale opravdu tak? Co když třeba kreslí mosty nebo katalogizují knihy a na nějaké podivné překombinované jazyky prostě nemají čas? Takových lidí je spousta. Přesto mají co říci, jejich stránky bych si s chutí přečetl. Jsou to lidé, kteří denně používají email a píšou ve Wordu, což znamená, že to rozhodně nejsou žádní tupci. Kdyby dostali nástroj, kterým se dají snadno dělat stránky, začali by je dělat.

V nástrojích spočívá tajemství rozmachu weblogů. Myslí si to i Marek Prokop. Blogování bez jednoduchých blogovacích nástrojů nedává smysl. Blogovacích nástrojů je dnes hodně, a tak se bloguje. Jenže struktura weblogu je příliš jednoduchá pro soustavnou tvorbu hodnotného obsahu! Chce to nástroj na tvorbu a údržbu strukturovaných webů.

Kapitola sama pro sebe jsou serverové redakční systémy. Někdy se to označuje jako CMS (Content Management System = systém pro správu obsahu). Ty již umožňují docela solidní výstavbu webů. Problém ale je ten, že redakční systémy fungují na serveru. Autor nemá k dispozici texty stránek jako soubory, nemůže s nimi tedy manipulovat tak efektivně, jak je zvyklý. Další problém je v rychlosti nebo v připojení. Upravovat pořádný text ve vzdáleném redakčním systému může být velmi pomalé, při selhání připojení dokonce nemožné. Psaní do textarey je nepohodlné, primitivní wysiwyg nástroje moc konfortu také nepřinášejí. Vždycky, když jsem pracoval s nějakým redakčním systémem, jsem měl pocit, jako kdybych neměl kontrolu nad situací. Připouštím ovšem, že ten pocit je subjektivní. Serverové redakční systémy jsou dnes nejlepším řešením správy obsahu, ale dejme tomu, že zadání zní jinak.

Co by to mělo umět

Chtěl bych svým známým nebo klientům, kteří se chtějí věnovat psaní webu (ale nejsou to žádní programátoři), poradit nějaký program nebo sestavu programů, která by splňovala následující podmínky:

Vlastně bych chtěl takový off-line redakční systém (nebo CMS, chcete-li).

Největší problémy začátečníků:

Těmto problémům bych chtěl předejít nebo je vyřešit.

Proč wysiwyg

Tisíckrát jsem wysiwyg editory proklel. Jsou svéhlavé a plivou nekvalitní kód. Tisíckrát jsem se k nim vrátil. Mají totiž jednu fantastickou vlastnost. Umožňují autorovi soustředit se na sdělení, ne na formu. Když píšu text ve strukturním editoru, jako třeba teď v EasyBlogu, tak mě tagy trochu ruší. Na konečnou kontrolu si to stejně musím vypublikovat do prohlížeče. Když tam najdu chybu, musím se vrátit do kódu a znovu to přepublikovat. Práce ve wysiwyg editoru je oproti tomu velmi pohodlná a rychlá.

Nikdy bych ve wysiwyg editory nepoužil pro návrh vzhledu nebo stavbu kódu stránky. Design zpravidla rozbijí. Jsou dobré pro psaní textu. A pro začátečníky jsou téměř nepostradatelné, protože jim umožní nevěnovat se nějakým záhadným tagům.

Moje představa je, že bych kamarádovi nebo klientovi udělal šablony s kódem a se vzhledem. Kamarád by si nainstaloval tu skupinu programů včetně wysiwyg editoru a stránky by si psal sám. Pravděpodobně jiný program by to off-line skládal dohromady, doplňoval by menu a metadata. Pak by se to odesílalo na server třeba přes FTP.

Předem říkám, že řešení neznám. Mám některé kandidáty. Proberu je příště, abyste měli čas se nad tím mým problémem zamyslet.

 

Publikováno 26. dubna

Tento článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.