Změna selectu kolečkem

aneb "O kolečku vím málo"

Kolečko myši dokáže v Internet Exploreru znepříjemnit vyplňování formuláře. Pokud vyberete nějakou volbu z rozbalovací nabídky (html tag <select>) a zatočíte kolečkem, abyste se dostali na stránce níž, místo odrolování stránky se změní vybraná hodnota v nakliknutém menu. (Na rolovací nabídce totiž zůstává focus.) Uživatelé si toho často ani nevšimnou a vyplní formulář chybně. Mně to třeba docela vadí. A i když si nechtěné změny všimnu, hodně mě to zdržuje.

Marek Prokop mě po mém článku o rolování kolečkem upozornil, že někde četl kodérský postup, jak to uživatelům usnadnit. Připravil jsem tedy ukázku vypnutí rolování rozbalovací nabídky. Jde o maličký javascriptový trik onmousewheel="return false". Děsně se mi to líbilo a rozhodl jsem se, že to budu dávat do všech selectů.

Prastará pravda říká, že není nic jako průměrný uživatel. Co jeden obdivuje, druhému vadí. Po dvou dnech se mi ozval Jiří Macich, jestli to jako myslím vážně:

A to myslíš vážně ? No nevím, jak zbytek světa, ale já roluju kolečkem všechno, co jde. Zvláště pak na internetu. Osobně si nedovedu představit, že kvůli nějakým trdlům, co neznají princip fokusu, mi nepůjde kolečko. ... Já roluji vše - i selectové prvky. (Jiří Macich ml., výňatky z mailů)

Tak teď nevím. Co vy? Vadí vám rolování formulářových prvků kolečkem, nebo ho vyhledáváte?

 

Publikováno 11. prosince 2003

Tento článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.