Většina uživatelů roluje kolečkem

Vyplývá to z měření, které jsem dělal na stránkách Jak psát web během října. Na třináct stránek jsem umístil javaskript zachycující chování uživatelů do logu. K propočítání výsledků jsem se dostal až nyní. Zajímavých věcí vyšlo hodně, dnes se zamyslím nad rolováním uživatelů.

Klasická poučka webdesignu říká "dělejte stránky krátké, uživatelé neradi rolují". Je to hodně stará rada a už neplatí. Možná je teda můj web výjimečný, to nevím, každopádně ze čtyř zobrazených stránek se neroluje jenom jedna (roluje 76%).

Javascriptová událost onmousewheel umožňuje zjistit, že uživatel točí kolečkem myši. Aby výsledky nebyly zkresleny systémovou chybou, počítal jsem pouze přístupy z prohlížeče IE 6 (70% uživatelů). Nesledoval jsem, kolikrát uživatelé na stránce rolovali nebo točili kolečkem, ale zda tak učinili alespoň jednou. Následující tabulka ukazuje v procentech rolovací údaje pro jednotlivé stránky.

rolování uživatelů v procentech
stránka rolování stránky točení kolečkem poměr wheel/scroll
css_uvod.htm 59% 30% 51%
jak_udelat.htm 91% 48% 53%
pozadi.htm 83% 47% 56%
css_prakticky.htm 88% 53% 61%
obrazky.htm 83% 43% 52%
publikovani.htm 77% 43% 55%
barvy_zapis.htm 85% 46% 54%
filtry_priklady.htm 85% 57% 68%
formulare.htm 88% 49% 56%
meta_tagy.htm 80% 52% 65%
google.htm 83% 45% 54%
zvuky.htm 85% 55% 64%
ramy_detaily.htm 83% 51% 62%
Celkem 76% 42% 55%
 

55% uživatelů, kteří rolovali, točili na stránce kolečkem. Z dalších dat, která mám k dispozici, je patrné, že tak většinou dělali v prvních sekundách zobrazení stránky. 76% stránek rolovalo, což mi přijde hodně, protože (také z dalších dat) vím, že minimálně 10% uživatelů stránky opouští v prvních sekundách bez jakékoli akce.

Logické je, že procenta rolování a točení kolečkem pro jednotlivé stránky korelují (korelační koeficient 78%). Vzal jsem celkem velkou množinu měření (10 tisíc zobrazení na třinácti stránkách), na níž už je zřejmé, že se chování uživatelů na jednotlivých stránkách evidentně liší. Jinak řečeno nezáleží pouze na uživateli, ale také na stránce. Obzvláště vyčnívá stránka rozcestník kaskádových stylů (css_uvod.htm), která má nejméně procent rolování. Náhodou má ale zase nejvíce kliknutí, což odpovídá charakteru stránky (rozcestník). Je to dobře patrné, když spolu s kliknutími (v tabulce neuvedenými) hodnoty vynesu do grafu:

rolování souvisí s točením kolečkem, hodně klikaná stránka je málo rolovaná
Graf zachycuje poměr rolování, klikání a točení kolečkem na jednotlivých stránkách.

Pokud vám 55% podíl rolování kolečkem při skrolování připadá malý, pak ještě musím připomenout dvě věci.

Procenta točení kolečkem tedy neříkají, kolika procenty existujících koleček je točeno, ale kolik uživatelů mého webu kolečko vůbec používá. Naměřená čísla mi přijdou hodně optimistická.

 

Publikováno 7. prosince 2003

Tento článek je původně z weblogu

 

Reklama

www.webhosting-c4.cz, extra rychlý SSD webhosting s doménou v ceně
o tvorbě, údržbě a zlepšování internetových stránek

Návody HTML CSS JavaScript Články Ostatní

Články Katalog zdrojů SEM SEO

Jak psát web píše Yuhů, Dušan Janovský. Kontakt.